.

.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Ζαλοβίτικη Αποκριά 2012

Ζαλοβίτικη Αποκριά 2012:
Η φετινή Αποκριά παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και τις κακές καιρικές συνθήκες στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Ζαλοβίτες κατέφτασαν για να γιορτάσουν την Αποκριά παραδοσιακά και με τρόπο  απλοϊκό. Πλήθος επισκεπτών πέρασαν το τριήμερο στο χωριό και είμαστε πεπεισμένοι πως πέρασαν καλά και θα μας προτιμήσουν ξανά. Αφετηρία των εκδηλώσεων αποτέλεσε το άναμμα του παραδοσιακού φανού την Κυριακή της τρανής αποκριάς με κέδρους στο αύλιο χώρο του παλαιού δημ. σχολείου (1 ώρα νωρίτερα από την προκαθορισμένη για να προλάβουμε τις κακές καιρικές συνθήκες). Για το κόψιμο των κέδρων πρέπει να αναφέρουμε πως εργάστηκαν οι Αβραάμ Μέντας, Τάκης Γιάκος, Γιάννης Τσακνάκης και Γιώργος Καράντζιος και επιπλέον οι 2 πρώτοι διέθεσαν και μεταφορικά μέσα για την μεταφορά των κέδρων. Το κρασί που διανεμήθηκε στο φανό ήταν προσφορά του γραμματέα του συλλόγου Κώνσταντίνου Παύλου. Τις ηχητικές εγκαταστάσεις τις ανέλαβε ο Γιάννης Τσακνάκης. Πέρα από τα ακούσματα της δημοτικής μουσικής κυριάρχησαν και τα αποκριάτικα αθυρόστομα τραγούδια τα οποία μας ψυχαγώγησαν αρκετά. Όλοι μας λόγω της βροχής συγκεντρωθήκαμε στο υπόστεγο του σχολείου και παρακολουθούσαμε το κάψιμο των κέδρων. Οι επισκέπτες με την άφιξη τους στο χώρο του φανού βρήκαν και την ευκαιρία να επισκεφθούν το παλαιό δημοτικό σχολείο Τρικώμου και θαύμασαν το μεγαλείο του! Μέτα το κάψιμο και του τελευταίου κέδρου όλοι αναχώρησαν γρήγορα για το καφέ-ψησταριά ΡΑΠΤΗΣ επειδή ο καιρός άρχισε να μας δείχνει τις προθέσεις του.
Εκεί υπήρχε ζωντανή δημοτική ορχήστρα που διασκέδασε τόσο τους επισκέπτες που γλέντισαν με την ψυχή τους όσο και εμάς και το αυθόρμητο αυτό πανηγύρι κράτησε ως το πρωί... Φυσικά δεν έλειψαν οι εκπλήξεις! Έγινε αναπαράσταση του Ζαλοβίτικου γάμου από ντυμένους καρνιβαλιστές που τα είχαν σχεδιάσει από την παρασκευή και η σκηνοθεσία ήταν άψογη (έφεραν μέχρι και φλάμπουρο!)


Οι εκδηλώσεις τις καθαράς Δευτέρας ακυρώθηκαν όλες λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων (έντονη χιονόπτωση) με αποτέλεσμα να μην πετάξουμε χαρταετό ούτε να αναβιώσουμε το έθιμο της χάσκας.
Όλοι φύγαν με μια γλυκιά ανάμνηση των πρόσφατων ημερών, της ξεγνοιασιάς και του κεφιού. Μια χαρούμενη παρένθεση στους δύσκολους αυτούς έκλεισε και όλοι μας με νοσταλγία αναχωρήσαμε για τους τόπους διαμονής μας και την επανασύνδεση με την καθημερινή ρουτίνα.

Και του χρόνου ακόμα καλύτερα!
Καλή Σαρακοστή!

(υ.γ. προσεχώς κινηματογραφικά στυγμιότυπα από τις εκδηλώσεις!)

2 σχόλια:

  1. Μπράβο, Γιώργο πολύ κατατοπιστικό το ρεπορτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε! Τώρα ξεκινούμε την προετημασία των εκδηλώσεων στα πλαίσια της 30ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΩΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (1982-2012) γιατί αποτελεί ορόσημο για την πορεία του συλλόγου μας όσο και για το χωριό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή