.

.

Αξιοθέατα

Εισαγωγή:
Στο χωριό μας υπάρχουν πολλά αξιόλογα μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας για το Τρίκωμο αλλά και για τη περιφερειακή ενότητα των Γρεβενών. Τα αξιοθέατα του χωριού μας είναι αρκετά και μας κάνουν υπερήφανους για το παρελθόν των προγόνων μας. Το σήμα κατατεθέν του χωριού μας αποτελεί το γεφύρι του Αζίζ-Αγά που είναι πανελλαδικά γνωστό. Βέβαια, τοπικά όλα τα αξιοθέατα της περιοχής μας είναι γνωστά σε τοπικό επίπεδο.

Γεφύρι "Αζίζ-Αγά":


Κοντά στο χωριό, στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Αζίζ-Αγά. Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο από τα σωζόμενα γεφύρια της Μακεδονίας, που φθάνει τα 15 μέτρα και συνολικό μήκος τα 70 μέτρα. Στα δύο εκατέρωθεν βάθρα του φέρει ψηλότερα δύο μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα ενώ στα δύο του μεσόβαθρα υπάρχουν τριγωνικές προεξοχές ( για να εξομαλύνουν τη ροή του νερού ). Κτίστηκε επί τουρκοκρατίας το 1728-με χίλιες δύο ταλαιπωρίες-και χρηματοδοτήθηκε από τον Αζίζ-Αγά. Στην πορεία της κατασκευής του αποδείχθηκε πολύ δύσκολο έργο, αφού κατέρρευσε δύο φορές και λίγο έλειψε να στοιχίσει το "κεφάλι" του πρωτομάστορα. Στο τέλος το γεφύρι στάθηκε , και ο πρωτομάστορας , παρακολουθώντας το ξεκαλούπωμα από απόσταση ασφαλείας, γλίτωσε, εισπράττοντας την πλούσια αμοιβή του. Το σημαντικό αυτό γεφύρι βρισκόταν πάνω στις ορεινές μουλαρόστρατες που συνέδεαν την Ήπειρο με την Μακεδονία. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας διευκόλυνε το πέρασμα των τοπικών εμπόρων που μετέφεραν λάδι και στάρι, αλλά και των καραβανιών των ξενιτεμένων που έφευγαν για την ανατολική Ευρώπη. Σώζονται μάλιστα και τμήματα της καραβανόστρατας. Παλαιότερα, κάτω από την κεντρική κάμαρα υπήρχε κουδούνι κρεμασμένο, που ειδοποιούσε για τον κίνδυνο τους διαβάτες όταν φυσούσε πολύς αέρας. Η όψη του γεφυριού έχει κοσμηθεί από πολλούς φορείς όπως, τα ΕΛΤΑ απεικονίζει το γεφύρι σε γραμματόσημο, ζωγράφοι έχουν φιλοτεχνήσει το γεφύρι, υπάρχουν αναρίθμητες αφίσες από τους τοπικούς φορείς, αποτελεί σήμα για διάφορους συλλόγους των Γρεβενών κ.ά.
Μορφή : Τρίτοξο
Άνοιγμα Τόξου : 30,00 (μεγάλο) - 8,00 (δεξιά) - 4,90 (αριστερή)
Ύψος Τόξου : 14,40 μ. (μεγάλο) - 5,40 (δεξιά) - 4,70 (αριστερή)
Μήκος Καταστρώματος : 77,00 μ.
Πλάτος Καταστρώματος : 2,20 μ.

Γεφύρι "Καγκέλια" (γεφύρι της καστανιάς):

Στη νότια πλευρά του χωριού Τρικώμου και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από αυτό βρίσκεται το πέτρινο γεφύρι, το επονομαζόμενο γεφύρι της καστανιάς ή αλλιώς Καγκέλια.. Γεφυρώνει το Βενέτικο ποταμό και εξυπηρετούσε τη μετακίνηση των κατοίκων του Μοναχιτίου και του Μικρολίβαδου προς τα Γρεβενά. Είναι δίτοξο με συνολικό μήκος 40,50 μ., πλάτος 2,80 μ. και ύψος 10,30 μ. Χτίστηκε από τον πρωτομάστορα Στέργιο Λάζο από το μαστοροχώρι Αγ. Κοσμά Γρεβενών, σε χρονολογία που δεν είναι γνωστή. Η δεύτερη μικρότερη καμάρα του έπεσε γύρω στα 1914 και επισκευάστηκε με έξοδα του τσέλιγκα Τασιούλα Αναγνώστου Αποστολίδη από το Τρίκωμο. Το 1989 έγινε επισκευή του με μπετόν. Είναι γνωστό ως "γεφύρι του Καγκέλια", από το τοπωνύμιο "Καγκέλια" που αναφέρεται στην οφιοειδή ανέλιξη του παλιού μονοπατιού, μετά το γεφύρι προς το Μοναχίτι και φημολογείται ότι είναι πρωιμότερο απ’ αυτό του Αζίζ Αγά.


Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Τρικώμου:

Στο Τρίκωμο αξίζει να επισκεφτείτε το παλαιό δημοτικό σχολείο που είναι κτισμένο το 1920. Επί γερμανικής κατοχής κάηκε το 1944 και επαναχτίστηκε γύρω στο 1950. Ξεκίνησε να λειτουργεί σύμφωνα το 1870. Ήταν εξατάξιο δημοτικό, έχει 2 αίθουσες μεγάλης χωρητικότητας, ένα μικρό χολ στην κύρια είσοδο και το γραφείο του διευθυντή. Στο υπόγειο του υπάρχουν 2 δωμάτια τα οποία λειτουργούσαν ως αποθηκευτικοί χώροι. Πριν το 1920 το δημοτικό σχολείο δεν βρισκόταν στην τωρινή του θέση. Υπήρχε ένα παλαιό κτίριο στο χώρο της πλατείας όπου χρονολογία κατασκευής δεν βρέθηκε. Μετά την μεταφορά του δημοτικού στην τωρινή τοποθεσία, για μερικά χρόνια λειτουργούσε ως ξενώνας και στέγαζε κάποιες υπηρεσίες της κοινότητας. Σήμερα αυτό το κτίριο δεν υπάρχει διότι κατεδαφίστηκε λόγω της ευτέλειας των υλικών.