.

.

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Αφιέρωμα: Άγιος Γεώργιος Τρικώμου.

Πριν από λίγες μέρες το χωριό μας με ευλάβεια και κατάνυξη γιόρτασε τον πολιούχο του χωριού Άγιο Γεώργιο. Στο αφιέρωμα αυτό θα παρουσίασουμε λίγα ιστορικά στοιχεία για το ναό και τους ιερείς της ενορίας.
Ο Άγιος Γεώργιος Τρικώμου Γρεβενών που αντικρίζουμε σήμερα είναι ο τρίτος κατά σειρά ανακατασκευής,  ναός σε αυτή τη θέση. Η παράδοση αναφέρει πως ο πρώτος ναός βρίσκονταν κάτω από το έδαφος γύρω στο 1700 συστημένος, αφού το χωριό ιδρύθηκε περίπου τότε. Ο ναός βρίσκονταν κάτω από το έδαφος γιατί εκείνη η εποχή ήταν η περίοδος του μεγάλου φανατισμού του Τούρκου κατακτητή και κατέστρεφε κάθε σύμβολο του χριστιανισμού αφού πρώτα λεηλατούσε τον ναό. Αργότερα, τα πράγματα ηρέμησαν και οι Τούρκοι έπαψαν να ασχολούνται ιδιαίτερα με τους υπόδουλους, αφού είχαν σοβαρότερα πράγματα, όπως το εξωτερικό και η διατήρηση των συνόρων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που απειλούνταν. Έτσι, ο ναός βγήκε στο φως του ηλίου και σύμφωνα με την παράδοση κτίστηκε γύρω στο 1776 και έκτοτε παρέμεινε στην ίδια θέση που είναι και σήμερα. Μέσα σε αυτή την περίοδο φυσικά υπήρχαν απεριόριστες λεηλασίες και φυσικά το κάψιμο του ναού το 1944 από τους Γερμανούς. Αυτός ήταν και ο δεύτερος ναός (1776-1944) ,  που θυμούνται με νοσταλγία οι παππούδες μας. Πρέπει να ήταν σπουδαίας αρχιτεκτονικής και εσωτερικά με πλούσιο διάκοσμο και εικόνες υψηλής τεχνοτροπίας. Στον περίβολο του ναού υπήρχε ένα μεγάλο δέντρο, τόσο μεγάλο που χρειάζονταν πολλοί άνθρωποι για να το αγκαλιάσουν τον κορμό του. Υπήρχαν ξεχωριστές πόρτες για άνδρες και γυναίκες και ήταν διαμορφωμένος με τέτοιο τρόπο που τα 2 φύλα δεν αντικρίζονταν με κανένα τρόπο. Επίσης υπήρχε γυναικωνίτης. Όμως αυτό το αριστούργημα καταστράφηκε το 1944 από τους Γερμανούς. Για μερικά χρόνια το χωριό δεν διέτεθε ενοριακό ναό και οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν στον Άγιο Αθανάσιο ή στο Άη- Λια στο Παρόρειο. Με το τέλος του εμφυλίου και την επιστροφή των κατοίκων από τα Γρεβενά, ξεκίνησαν οι διαδικασίες επαναχτισμού του ναού στα ίδια θεμέλια και διαστάσεις. Έτσι το 1958 ο ναός ολοκληρώθηκε αλλά εσωτερικά οι εργασίες κράτησαν έως και το 1990. Ο ναός χτίστηκε χάρις τις ευγενείς δωρεές των μεταναστών χωριανών μας, την συνδρομή της κοινότητος και τον οβολό όλου του χωριού μέσω εράνων. Αυτός είναι και ο τρίτος ναός (1958-2012).

1 σχόλιο:

  1. Φιλε Γιωργο συγχαρητηρια για τις προσπαθειες που κανεις για να κρατησεις ζωντανες τις παραδοσεις και τα εθιμα του χωριου σας.Συνεχισε,αξιζει τον κοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή