.

.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πότε το "Ζάλοβο" μετονομάστηκε σε Τρίκωμο!

Το Ζάλοβο (παλιά ονομασία) μετονομάστηκε σε Τρίκωμο επίσημα (με την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας)  το 1927 και συγκεκριμένα στις 20/1/1927. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ της εφημερίς της κυβερνήσεως με αριθμό 18 υπογράφηκε στις 1/02 του ίδιου έτους και αναγράφει:

Μαζί με την μετονομασία του δικού μας χωριού (της κοινότητας μας) μετονομάστηκαν και όλα τα υπόλοιπα χωριά του τότε Νομού Κοζάνης της διοικητικής υποδιαιρέσεως Γρεβενών. Το διάταγμα ολόκληρο βρίσκετε παρακάτω.Το συγκεκριμένο αρχείο είναι πολύτιμο και ιστορικό υλικό για την ιστορία του χωριού μας.
Κάντε κλικ έδω για να προβληθεί το διάταγμα και να το κατεβάσετε.

6 σχόλια:

  1. Αγαπητοί συγωριανοί,

    Ονομάζομαι Κωστίδης Γιάννης.Το επώνυμό μου δεν θυμίζει σε τίποτε το αρχικό ΧΑΣΙΩΤΗΣ ή ΣΙΩΤΗΣ που είχε η οικογένεια όταν έφυγε από το Ζάλοβο για την Προύσα της Μικράς Ασίας ο πρ-προ παπους μας Κώστας Χασιώτης ή Σιώτης.

    Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω για την ιστορία του χωριού, πότε συνέβησαν αυτές οι μαζικές μετακινήσεις προς Μικρά Ασία και αλλού....

    Υπάρχουν ακόμη οι ΧΑΣΙΩΤΗΔΕΣ η ΣΙΩΤΗΔΕΣ
    στο χωριό ?

    Οποιοσδήποτε μπορεί να με βοηθήσει είναι ευπρόσδεκτος.Οποιαδήποτε πληροφορία που συνδέει τα κομμάτια της ιστορίας της οικογένειας και του χωριού είναι πολύτιμη για εμένα.

    Ευχαριστώ

    Γιάννης Κωστίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Κωστίδη, στο εκλογικό κατάλογο του 1914 δεν αναφέρεται το επίθετο αυτό (έχει αναρτηθεί στο blog). Πολύ πιθανό να μετανάστευσε για λόγους προσωπικούς αφού ρεύμα προς τη Μικρά ασιά από το ΖΑΛΟΒΟ δεν υπήρξε ποτέ από όσο γνωρίζουμε.Ο προπάπους σας δεν ανάφερε την αιτία της μετανάστευσης εκεί?
      Όσον αφορά το επίθετο ΧΑΣΙΩΤΗΣ είναι πολύ διαδεδομένο σε όλη την περιοχή Γρεβενών αλλά ιδιαίτερα στην πόλυ των Γρεβενών.
      Εαν θέλετε να βρείτε τις ρίζες σας και να γνωρίσετε την ιστορία του χωριού δεν έχετε παρά να το επισκεφθήτε! Πού κατοικείτε?
      Επίσης μεταναύστευση μεγάλη έγινε στην ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ.

      Διαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Καράντζιο,

    Χρονολογικά η μετακίνηση συνέβη μεταξύ του 1850-1855.Ο εκλογικός κατάλογος του 1914 είναι πολύ πρόσφατος.Όταν αναφέρομαι στον προ-προ-πάππο μας το Κώστα Χασιώτη μιλάμε για χρονολογικά μεγέθη 150-170 ετών.Ο παππούς μας γεννήθηκε στην Προύσα το 1905, ο πατέρας του επίσης στην Προύσα το 1870,ο πατέρας του γεννήθηκε στο Ζάλοβο το 1835 περίπου και μετανάστευσε στην περιοχή της Προύσας το 1850-1855 περίπου.

    Η μετανάστευση στην Αμερική,Αυστραλία κλπ είναι γεγονότα πολύ μεταγενέστερα.

    Εάν υπάρχει κάποια παλαιότερη πηγή πληροφοριών θα μας ήταν πολύτιμη.

    Φιλικά

    Γιάννης Κωστίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολίγον τινά δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες από τόσο παλιά. Για ποιόν λόγο μετανάστευσε εκεί ;
    Καράντζιος Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Γιάννη Κωστίδη, το Ζάλοβο που ψάχνεις είμαι σίγουρος ότι είναι το σημερινό Ζάλογγο Ιωαννίνων. Μπορεί να είμαστε συγγενείς καθότι Κωστίδης από την Προύσσα κι ο παππούς μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ. Δημήτριε Συριανίδη : Το αρχικό όμως επίθετο του κ. Κωστίδη ήταν Σιώτης ή Χασιώτης, υπάρχουν στο Ζάλογγο Χασιώτηδες ή Σιώτηδες; Το επώνυμο Χασιώτης είναι τοπωνυμιακό, και δηλώνει αυτόν που έλκει καταγωγή από τα Χάσια, όρος που βρίσκεται νότια στον Ν. Γρεβενών στα σύνορα με τα Τρίκαλα (εξ ου και τα χωριά της περιοχής των Χασίων Καρπερό, Δήμητρα, "χασιοχώρια" κτλ.). Στον Ν. Γρεβενών είναι ευρέως διαδεδομένο το επίθετο Χασιώτης. Τώρα το Κωστίδης είναι ένα σαφώς πατρωνυμικό επώνυμο που έλαβαν οι επίγονοι του Κών/νου Χασιώτη (η παραγωγική κατάληξη -ίδης δηλώνει τα τέκνα του πατρός) Έτσι Κώστιδης σημαίνει: τα παιδιά του Κώστα (Χασιώτη). Επίσης στην Μ. Ασία ήταν διαδομένη η παραγωγική κατάληξη των επωνύμων σε -ίδης, -ίδου και βέβαια ας μην λησμονούμε πως τους καιρούς εκείνους η αλλάξη επωνύμων ήταν συχνή. Οι άνδρες πολλές φορές ελάμβαναν σε πολλές περιοχές το επώνυμο της γυναίκας που νυμφεύονταν. Οι επίγονοι των ιερέων αποκτούσαν ως επώνυμο τον τίτλο του πατρός ιερέα τους (π.χ. Παπανικολάου -> υιός του πάτερ-Νικολάου). Έτσι λοιπόν είνα διαδεδομένο το μεταγενέστερο επώνυμο Κωστίδης.
    Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός, ως προς τις προσεγγίσεις μου.
    Ευχαριστώ και αναμένω απάντηση στο ερώτημα που έθεσα παράπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή