.

.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Εορτη Αγίου Αθανασίου Τρικώμου 2015



ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΩΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Γράφει ο μαθητής Γεώργιος Κ. Καράντζιος

«Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η «Ιερά Πανήγυρις» του Άγιου Αθανασίου στο ομώνυμο εξωκλήσι στο Τρίκωμο Γρεβενών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ.

Το χρονικό της εορτής:
Την παραμονή της πανήγυρης οι ενορίτες πραγματοποιήσαμε λιτανεία της Ιεράς εικόνος του Αγίου Αθανασίου στις οδούς του οικισμού, σε μια λαμπρή πομπή, όπου υπήρξε πάνδημη συμμετοχή των ευλαβών Τρικωμιωτών, υπό την καθοδήγηση του εφημέριου πατρός Ιωάννου.
Ανήμερα της εορτής είχαμε την υψίστη τιμή και χαρά να απολαύσουμε την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ.κ. Δαυίδ στην Θεία Λειτουργία του πανηγυρίζοντα ναού. Η παλλαϊκή προσέλευση ευσεβών συγχωριανών από όλα τα μέρη της Ελλάδος ήταν γεγονός, που άλλωστε έκαστο έτος αναβιώνει. Ο Άγιος εορτάζεται με μεγάλη κατάνυξη, καθόσον έσωσε θαυματουργικώς το χωριό μας από μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας, όπως ομολογούν οι γέροντες. 
Στην Θ. Λειτουργία ήσαν παρόντες εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Κοψαχείλης Τιμολέων, ο θεμ. Αντιπεριφεριάρχης κ. Καναβός Κων/νος, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητος και του τοπικού Συλλόγου.
Ο Μητροπολίτης μας, στον λόγο του μίλησε στους πιστούς για την αξία της ανθρώπινης ζωής, με αφόρμηση την Ευαγγελική περικοπή της        Κυριακής.
Ιδιαίτερα εξήρε την σημασία της απρόσκοπτης δοξολογίας του Θεού –δημιουργού μας. Μετά το πέρας της Θείας Μεταλήψεως από όλους τους πιστούς, που τηρείται κατά παράδοση, έπειτα οκταήμερης νηστείας, ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της εορτής, που συνεγγράφη και εκφωνήθηκε από τον μαθητή Γεώργιο Κ. Καράντζιο. Στην αντιφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος, βαθέως συγκινημένος, συνεχάρη τον μαθητή για τα ενθαρρυντικό και συμβολικό μήνυμα του και με περισσή χαρά ευχαρίστησε τους ενορίτες για την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και την σύσσωμη παρουσία τους. Μάλιστα, ευχήθηκε ο Άγιος Αθανάσιος, να μας προστατεύει και να μεσιτεύει ες αεί.
Ακολούθως, μετά την απόλυση και την διαμοίραση του Ιερού άρτου, ο Μητροπολίτης μας, ευλόγησε την βασιλόπιτα του συνεορτάζοντα Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Τρικωμιωτών, που φέρει την επωνυμία «ο Άγιος Αθανάσιος». Στον κατάμεστο αύλειο χώρο του μικρού εξωκκλησιού οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν ευχές   με τον Σεβασμιώτατο και μεταξύ τους.
Το χρονικό των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με την παράθεση καφέ στο καφενείο του οικισμού, όπου είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα γόνιμο διαλογο με το νέο μας Μητροπολίτη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου