.

.

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πανηγυρικός Λόγος Γ. Καράντζιου - Εορτή Αγ. Αθανασίου 2015



ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ
ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΚΩΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
Εκφωνηθείς υπό του μαθητού Γεωργίου Κ. Καράντζιου

Σεβασμιώτατε  Μητροπολίτα Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ,
Αιδεσιμώτατοι ιερείς,
Αξιότιμοι κ.κ. τοπικοί άρχοντες ,
Αγαπητοί συγχωριανοί,
Την σημερινή η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου. Η ενορία μας, ανήμερα, εορτάζει  πανηγυρικώς και ευλαβικώς τον Μέγα Αθανάσιο, τον Πατριάρχη της Αλεξανδρείας, έναν υπέρλαμπρο πατέρα της Ορθοδόξου  Χριστιανοσύνης. Υπέρλαμπρος, διότι υπήρξε σπουδαία θεολογική φυσιογνωμία της του Χριστού εκκλησίας, «ανυποχώρητος μαχητής» της ορθής πίστεως και σφοδρός πολέμιος κατά του αιρετικού Αρειανισμού.
Το Τρίκωμον, όπως και έτεροι οικισμοί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, έχει αφιερώσει ναό στον Αθανάσιο τον Μέγα, προς ανάμνηση της απρόσκοπτης μεσιτείας και θαυματουργικής προσφοράς Του στους κατοίκους αυτού του τόπου.
Καθώς λέγουν οι γέροντες, ο Άγιος, έσωσε τον τόπο μας από μια θανατηφόρα επιδημία χολέρας. Ήταν εποχή που ένας χωριανός μας, έφιππος, επέστρεφε από την Πόλη, όπου είχε μεταβεί για δουλειές. Απροσδόκητα, όμως, το άλογο του, μπροστά από την κατοπινή εκκλησία του Αγίου, σταμάτησε, υποκύπτοντας στην δαιμόνια ασθένεια που «θέριζε» όλη την περιοχή. Τότε ο ταξιδιώτης προσευχήθηκε: «Άγιε μου Θανάση, κάνε καλά το άλογό μου και θα σου φτιάξω νέα εκκλησιά και θα σου τη ζώσω τρεις φορές με κερί»,  σύνηθες τάμα για την εποχή εκείνη. Ο Άγιος ευσπλαχνικά και πατερικά, λοιπόν, συναισθάνθηκε την θλίψη των ανθρώπων και θαυματουργικώς, έδιωξε μακριά το δαιμόνιο. Πράγματι, εκείνη την στιγμή ακούστηκε ένας απόκοσμος ήχος, ωσάν κραυγή. Το άλογο έγινε καλά και η επιδημία εξέλειψε από τους ασθενείς.
Ο ταξιδιώτης, βεβαίως, δεν ελησμόνησε το τάμα του και έθεσε στις 15 Αυγούστου του σωτηρίου έτους 1861 τον θεμέλιο λίθο του περικαλλούς ναού τούτου. Έτσι, οι χωρικοί, λόγω αυτού του γεγονότος, τηρούμε κατά παράδοση οκταήμερη νηστεία και κοινωνούμε σύσσωμοι την Αγία Μετάληψη, σε ανάμνηση της Θείας Χάριτος.

Σεβασμιώτατε,
Τη σημερινή, η χαρά μας είναι διττή. Κατά πρώτον διότι εορτάζομεν κατανυκτικώς τον Άγιο-προστάτη μας και κατά δεύτευρον διότι απολαύσαμε την χοροστασία σας στην Θεία Λειτουργία και Ιερά πανήγυρη ταύτη. Είμεθα ιδιαιτέρως συγκινημένοι, καθώς έχουμε κοντά μας τον Ποιμενάρχη μας, τον νέον μας Δεσπότη.
Επιτρέψατέ μας, λοιπόν, να σας εκφράσουμε και εμείς από την μικρή μας ενορία την ρήση «Άξιος», που σας αναφωνούσαν παλλαϊκώς οι πιστοί κατά την πρόσφατη τελετή της ενθρονίσεως σας! Σας ευχαριστούμε εκ βαθέων καρδίας, που σήμερα ήλθατε στον ταπεινό αυτό οίκο του Θεού, διά να διαποιμάνετε τον Χριστεπώνυμον λαό της ημετέρας ενορίας. Η εδώ παρουσία σας, μας πλημμυρίζει με την ελπίδα και συνάμα με την πεποίθηση πως θα είστε δίπλα στους πιστούς και του πιο μικρού χωριού της Μητροπόλεως μας.
Πράγματι, τη αυτή ημέρα είμεθα πλημμυρισμένοι με περισσή χαρά καθ’ όσον ευρίσκεσθε πλησίον των ενοριτών αυτού του ταπεινού εξωκκλησιού. Η πατερική αγάπη σας, έκδηλη, προς τους πιστούς, μας συνεπαίρνει και σας υποσχόμεθα, Σεβασμιώτατε Γρεβενών, ανταπόδοση της αμέριστης αγάπης σας. Η σημερινή παρουσία σας είθε να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της οικοδόμησης μιας αμφίδρομης πνευματικής σχέσης μεταξύ μας για την διακονία της Ορθοδόξου Πίστεως και Λατρείας.
Ο Μέγας Αθανάσιος, πράγματι, υπήρξε ένα «περίλαμπρο» σύμβολο της Ορθοδόξου ενότητος και  δι’ αυτό ας αποθέτουμε στις ψυχές μας τον θείο λόγου Του Αγίου μας: «Ο Πατήρ διά του Λόγου εν τω Πνεύματι ενεργεί και δίδωσι τα πάντα».
Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμεθα,  Καλή και ευλογημένη Αρχιεροσύνη και Ποιμαντορία στην Ιερά μας Μητρόπολη.
Η χάρις του Αγίου Αθανασίου, του Γέροντα της παραδόσεως μας, ας μας διαφυλάττει πάντα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
ΑΜΗΝ!

Ἐν Τρικώμῳ, 18-1-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου