.

.

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!

Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες του blogspot μας. Και φέτος το Πάσχα στο χωριό ήταν πολύ όμορφο! Τις Άγιες μέρες που διανύσαμε, χωριανοί με τις οικογένειες τους από όλα τα μέρη της χώρας ήλθαν στον τόπο καταγωγής τους να γιορτάσουν τα Πασχαλόγιορτα στο Τρίκωμο. Όλοι βρεθήκαμε, συνδεθήκαμε, μιλήσαμε, χαρήκαμε και περάσαμε στιγμές χαλάρωσης στον γενέθλιο τόπο. Πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν την φύση με ανεπανάληπτους περιπάτους στο πράσινο που τώρα αναζωογονείται. Άλλοι, προτίμησαν την ψυχαγωγία στο καφενείο του χωριού με συζητήσεις περί ανέμων και υδάτων. 
Βεβαίως, το πρόγραμμα της ενορίας ήταν πλήρες και οι ευλαβείς πιστοί πλημμύρισαν τον ναό στην κορύφωση του θείου δράματος και στις Αναστάσιμες ημέρες (Μ. Πέμπτη με Δεύτερη μέρα του Πάσχα). Η περιφορά του ανθοστολισμένου επιταφίου μας έγινε γύρω από τον ναό του Αγίου Γεωργίου, ως είθισται και ακολούθως στην κεντρική οδό του χωριού  καθώς επίσης στην νέα πλατεία, με τον παράλληλο αγιασμό της.  Την Κυριακή του Πάσχα στις 00.00΄ ήχησε το "Χριστός Ανέστη" στον κατάμεστο αύλειο χώρο της εκκλησίας. Ψαλμοί, χαρμόσυνες κωδονοκρουσίες, πυροτεχνήματα σήμαναν την Ανάσταση του Κυρίου και στο χωριό μας. 
Την Δεύτερη μέρα, μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε στην νέα πλατεία η αναβίωση του εθίμου των Πασχαλόγιορτων από τους παρεβρισκόμενους. Νέοι και γέροι τραγούδησαν με την ψυχή τους. Σήμερα Δήμο μ΄ Πασχαλιά, Απρίλη μ΄πως μας έφτασες, Η Μάρω από τα Γιάννινα, Της Δέσπως, Του Παναγιώτη ήταν οι σκοποί που τραγουδήθηκαν το πρωί εκείνης της μέρας και μας θύμισαν αλλιώτικους καιρούς, κάπως παλιακούς και αυθεντικούς όπου η ζωή ήταν συνδεδεμένη με τη γη, τις εποχές, τη θρησκεία, τα έπη, τους αγώνες, την ελεγειακή ποίηση. Η ιστορία των στίχων ένδοξη, χάνεται βαθιά εις τους αιώνες, ίσως και από την αρχαία εποχή. Ωστόσο, η παγκοσμιοποίηση έφερε μια νέα εποχή, όπου η εθιμική ζωή είναι περιττή και οπιστοδρομική για τον σύγχρονο κόσμο, άχρηστη στους νέους καιρούς. Βέβαια, δεν πρέπει να λησμονούμε πως η εθιμική ζωή ήταν αναπόσπαστο τμήμα των 2.000 χρόνων του ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος εξελίσσονταν συνεχώς. Άραγε είμαστε σε θέση να παύσουμε αυτήν την αιώνια διαδικασία εξέλιξης και παραγωγής πολιτισμού; Ο νοών νοείτω! (Τα παραπάνω πληροφοριακά για την απαράμιλλη  αξία της παράδοσης μας). Βίντεο από τα Πασχαλόγιορτα θα αναρτηθεί σύντομα...

Του Αγ. Γεωργίου (τετάρτη του Πάσχα) γιορτάσαμε τον πολιούχο του χωριού μας με εκκλησιασμό και ακολούθως περάσαμε στο καφενείο για κέρασμα από τους εορτάζοντες. Λόγω του εργάσιμου της ημέρας, ο εορτασμός ήταν λιτός. 
Οι γιορτές πέρασαν, και η εργασία μας έφερε και πάλι στις βάσεις μας!
Και του χρόνου με υγεία και ευτυχία! 

Χριστός Ανέστη! - Αληθώς Ανέστη! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου