.

.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η βιβλιοθήκη του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Τρικώμου.


Μια από τις πλουσιότερες συλλογές βιβλίων και σπάνιων εκδόσεων κληρονόμησε ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών «ο Άγιος Αθανάσιος» μετά την κατάργηση του Δημοτικού Σχολείου Τρικώμου στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Τα ανεπανάληπτα σχολικά βιβλία του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων Αθήνας, τα διδασκαλικά εγχειρίδια, τα θεματικά και παιδαγωγικά περιοδικά, οι εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, η λογοτεχνία, εκδοθέντα από του 1950 και έκτοτε, κοσμούν την πλούσια αρχειακή συλλογή του συλλόγου, η οποία φυλάσσεται «ως κόρη οφθαλμού».

Τα παρελθόντα έτη, στα τέλη του 20ου αι. είχαν γίνει προσπάθειες από εκάστοτε Δ.Σ. σχετικά με την ενίσχυση και εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, με σκοπό να γίνει δανειστική και να αποτελέσει δίαυλο επιμόρφωσης των μελών του συλλόγου μας. Ο αείμνηστος δημοδιδάσκαλος και πρόεδρος του συλλόγου, Βάιος Καναβός, κατά τη θητεία του (2002-2004), φρόντισε μεταξύ άλλων, να συγκεντρώσει τα παλαιά βιβλία, τα ταξινόμησε, μερίμνησε και πλούτισε τη βιβλιοθήκη με νέους τόμους και τακτικά συντηρούσε τους παλαιούς. Αργότερα, επί της προεδρίας του Γεωργίου Δασκαλόπουλου (2011-2013), ο θεσμός της δανειστικής βιβλιοθήκης «έλαβε σάρκα και οστά» και βέβαια επισημοποιήθηκε με τις σχετικές αποφάσεις από το Δ.Σ. (περί της λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης, τη δημιουργία εσωτερικού κανονισμού κ.ά.). Πέρα τούτων, δημιουργήθηκε νέα μεγάλη συλλογή βιβλίων που αφορούν το Νομό Γρεβενών. Η ενότητα αυτή πλαισιώθηκε κυρίως από ευγενείς δωρεές του Δήμου Γρεβενών, άλλων φιλικών συγγραφέων που μας απέστειλαν τα πονήματά τους (όπως οι Νικ. Βαβρίτσας «Σπηλιώτικα», Σιώμος Γ. «ο Κορυδαλλός», Μπέλλος Ζ. «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» κ.ά.) και βέβαια από τον Πολιτιστικό σύλλογο Εξάρχου Γρεβενών με την σπουδαία δωρεά της πολυετούς ετήσιας έκδοσης του με τίτλο "ο Μπούρινος'' υπό την επιμέλεια του δασκάλου κ. Αποστόλου Βασίλη. Ακόμη, δεν πρέπει να λησμονήσουμε, "το Γεφύρι της επικοινωνίας μας''', περιοδικό που λαμβάναμε από τον Σύλλογο Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης, μια καλή προσπάθεια για ανάδειξη του τόπου μας.  

Συνοψίζοντας όσων ειπώθηκαν, οι τίτλοι που περιέχονται στην βιβλιοθήκη μας ανέρχονται στους 750 και πλέον τόμους που με αγάπη και μεράκι προστατεύουμε, διανθίζουμε με σκοπό πάντα την πρόοδο του τόπου μας. Η παραπάνω συλλογή, νομίζω πως θα αποτελέσει πνευματική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές ώστε να υπάρξει πολιτισμική συνέχεια και σεβασμός στην παράδοση. Το νέο Δ.Σ. ανάμεσα στις δράσεις που σκέπτεται να υλοποιήσει στην προσεχή διετία περιλαμβάνει βεβαίως την ενίσχυση της βιβλιοθήκης, ώστε να συμβάλλει άμεσα στην παραγωγή πολιτισμού. 


Υ.Γ. Προσκαλούμε, λοιπόν, φορείς, ιδιώτες, σωματεία και όλους τους συγχωριανούς μας να στηρίξουν αυτήν τη δράση ενεργά δωρίζοντας διάφορα συγγράμματα στην βιβλιοθήκη, στηρίζοντας έτσι το πνευματικό έργο του συλλόγου μας! Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου