.

.

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Μασλάτι Νο. 14 "Ου παππούς Μήτρους κι ου Παράδεισος, του Ζτάλιου Χρήστου "

ΤΡΙΚΩΜΟ (ΖΑΛΟΒΟ) ΓΡΕΒΕΝΩΝ.
(Μνήμες από Ζάλοβο)
Μασλάτι Νο 14
¨Ου Παππούς Μήτρους κι ου Παράδεισους¨
    Ο Παππούς Μήτρος ήταν από τους πιό νοικοκύρηδες του χωριού. Στα νιάτα ήταν πολύ
δραστήριος,ασχολούνταν μέ το κυνήγι και το ψάρεμα στο ποτάμι και συμμετείχε σε όλες γενικά τις δραστηριότητες των χωριανών. Ήταν όμως από τους πρώτους και πιό φανατικούς της θεωρίας του Ίσιου στο χωριό, αριστερός ως το κόκκαλο και σαν τέτοιος δεν ήθελε να ακούει κουβέντα γιά θρησκείες, θεούς, Χριστούς καί Παναγίες.
      Τα χρόνια όμως κάποτε πέρασαν και τον πλάκωσαν τα γεράματα που ποτέ δεν ξεχνάνε να έρθουν και ο παππούς Μήτρος μιά μέρα πάτησε τα 86. Καί τότε άρχισε να παλεύει με τους εχθρούς του Ίσιου και τις αρρώστιες του, αφού τον βρήκε το Σάκχαρο,αρρώστια,ύπουλη, χρόνια και βασανιστική. Η αρρώστια αυτή τον έφτασε σιγά σιγά εντελώς ανήμπορο στο κρεββάτι. Συμπαραστάτης του από εκεί και πέρα η γυναίκα του Μήτρενα με την αδελφή της Νάσιενα. Οι δυό γυναίκες θεωρούσανε αμαρτία τις απόψεις του Παππού Μήτρου γιά την Θρησκεία και κάθε τόσο τον τσιγκλούσαν παρακαλώντας τον να δεχθεί να έρθει ο Παπάς στο σπίτι να τον κοινωνήσει, γιά να τον βοηθήσει η χάρη και να γίνει καλά. Καί κάθε τόσο του έλεγαν:
       -Άϊντι ρα Μήτρου μ! Να πούμι τουν Παπά να έρθ’ να σι κοινουνήσ’,να σι βουηθήσ’η Παναΐα να γέντς καλά!!!
       Και εκείνος νευριασμένος, τις μάλλωνε λέγοντας:
     -Φιγάτι σιαπέρα, μα απου δω! Παπάδις κι Διαβόλ’ δε θέλου ιγώ μέσ’ του σπίτι μ!
      Με τον καιρό όμως τα πράγματα δυσκόλεψαν περισσότερο. Η αρρώστια προχώρησε κι ο Παππούς μισοέπεσε σε κώμα. Η Μπάμπου Μήτρενα πανικόβλητη επικοινώνησε με την αδελφή της Νάσιενα,η οποία της είπε ότι ο Παππούς Μήτρος δεν πρέπει να πάει ακοινώνητος. Καί έτσι οι δύο γερόντισσες πήγαν και παρακάλεσαν τον Παπά να έρθει στο σπίτι γιά να κοινωνήσει τον Μήτρο. Ο Παπάς όμως γνωρίζοντας τις απόψεις του Παππού Μήτρου περί θρησκείας προέβαλλε κάποιες αντιρήσεις.
      - Δεν μπουρώ να το κάμου,αν δεν ξουμουλουηθεί και μετανοήσ’ πρώτα!
      Είδε όμως και παραείδε και αυτός και κάποτε υπέκυψε στά παρακάλια των δύο γυναικών. Κι ένα βράδυ λοιπόν πήρε το Άγιο Δισκοπότηρο και πήγε στο Σπίτι του Παππού Μήτρου που τώρα πιά είχε πέσει ολοκληρωτικά σε κώμα. Ο παπάς είπε ότι θα τον κοινωνούσε,αλλά ζήτησε την βοήθεια των δύο γυναικών,μη τυχόν ο Παππούς σηκωθεί και του πετάξει την μεταλαβιά κάτω. Είναι μεγάλη αμαρτία είπε.
     Η Μπάμπου Μήτρενα προχώρησε σιγά σιγά,έσκυψε πάνω στο κεφάλι του Παππού και μη
πιστεύοντας ότι ο Παππούς την ακούει,του είπε:
     -Άϊντι βρε Μήτρου μ!!!Σ’ίφιρα τουν παπά να σι κοινουνήσ’,γιά να σι βουηθήσ’ η Παναΐα να πάμι μαζί στουν Παράδεισου!!!!
     Κι ο Παππούς τότε πετάχτηκε οργισμένος και της είπε:
    -Φέγα σιαπέρα μα απού δω! Αΐ παράταμι! Ιγώ σι μπιζέρτσα ιδώ πέρα κι συ θα ρθείς να μι κυνηγάς κι στουν Παράδεισου!
     ΥΓ.Μετά από ενάμισυ χρόνο η αρθρογραφία γιά το Τρίκωμο,σταματάει γιά προσωπικούς κυρίως λόγους.Πιστεύω ότι σχεδόν έχει κάνει τον κύκλο της.     Ευχαριστώ όλους όσους με τον ένα η τον άλλο τρόπο βοήθησαν στον εμπλουτισμό των αναρτήσεων. Λάθη και παραλείψεις υπήρξαν και υπάρχουν. Πιθανόν κάποια στιγμή να επανέλθω και να τα διορθώσω.
Χρήστος Ζτάλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου