.

.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το κρασί υπέρ της μακροζωίας, γράφει η Τρικωμιώτισσα Βιβή Κατσαρού, διαιτολόγος-διατροφολόγος

Το κρασί υπέρ της μακροζωίας

Γράφει η Βιβή Κατσαρού, Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc, www.diaitorama.gr

Στην αρχαία Ελλάδα το κρασί δεν αποτελούσε απόσταγμα μόνο των σταφυλιών αλλά και των σταφίδων, των μήλων και άλλων φρούτων. Το κρασί έρεε άφθονο στα συμπόσια και αποτελούσε απαραίτητο στοιχείο για τη διασκέδαση των αρχαίων Ελλήνων. Παρά τις δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες ανά τους αιώνες, η αμπελοκαλλιέργεια και η οινοποιία στην Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές ενασχολήσεις του Έλληνα αγρότη. Από πολύ παλιά, στα χωριά της Μακεδονίας οι κάτοικοι στήριζαν ένα μεγάλο ποσοστό της οικονομίας τους στο αμπέλι και το κρασί.
Σύμφωνα με τον Βενιαμίν Φραγκλίνο: ‘Το κρασί είναι η μόνιμη απόδειξη ότι ο Θεός μας αγαπά και θέλει την ευτυχία μας’. Η αλήθεια είναι ότι και από διατροφικής απόψεως, το κρασί έχει να μας προσφέρει τεράστια οφέλη, δεδομένου ότι το πίνουμε με μέτρο. Ας δούμε αναλυτικά τη διατροφική αξία αυτού του εξαιρετικού ποτού, αλλά και ποια είναι η σωστή χρήση του, ώστε τα οφέλη της κατανάλωσής του να μη μετατραπούν σε επιπτώσεις.

Διατροφική αξία

Το κρασί περιέχει κυρίως αιθυλική αλκοόλη και υδατάνθρακες και ένα ποτήρι κόκκινου ξηρού κρασιού περιέχει περίπου 90 θερμίδες, ενώ Μαυροδάφνης 140. Τα συστατικά που το κάνουν τόσο ξεχωριστό και το κατατάσσουν στην κορυφή της λίστας των αλκοολούχων ποτών (από θρεπτικής άποψης), είναι οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχει.
Τα φλαβονοειδή, βρίσκονται κυρίως στο δέρμα, τους μίσχους και τους σπόρους των σταφυλιών. Βρίσκονται δε, σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο κόκκινο κρασί παρά στο λευκό, χαρακτηριστικό που καθιστά το κόκκινο ανώτερο.
Η ρεσβερατρόλη, βρίσκεται κυρίως στη φλούδα των σταφυλιών και ιδιαίτερα των κόκκινων. Σύμμαχος της μακροζωίας, η ρεσβερατρόλη με την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, φαίνεται να προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Σε ορισμένες μελέτες με πειραματόζωα φαίνεται να προστατεύει από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer. Ευρήματα από άλλες μελέτες αναδεικνύουν την προστατευτική της δράση και παρόλο που δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα για τη δράση της στον άνθρωπο, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ουσία.
Η μέτρια κατανάλωση κρασιού φαίνεται να προστατεύει από την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κύρια ευεργετική δράση του κρασιού ωστόσο αναφέρεται στην ικανότητά του να αυξάνει την καλή χοληστερίνη HDL, που προστατεύει από την κακή LDL. Επίσης, προστατεύει από τη δημιουργία θρόμβων στα αγγεία.

Ποσότητα κατανάλωσης κρασιού


Για τους άντρες, συστήνεται να πίνουν έως 2 αλκοολούχα ποτά την ημέρα και για τις γυναίκες, έως 1. Στις ποσότητες αυτές, μπορούν να αποκομίσουν τα παραπάνω οφέλη του κρασιού χωρίς κανένα κίνδυνο για την υγεία τους. Όταν όμως πίνει κανείς μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες και πολύ συχνά, τότε μιλάμε για κατάχρηση αλκοόλ, που συνοδεύεται από ήπιες έως σοβαρές επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, αυξάνεται ο κίνδυνος για: αντοχή και εξάρτηση (αλκοολισμός), γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος, κίρρωση του ήπατος, καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου αλλά και ατυχήματα. Πέρα από τις επιπτώσεις στην υγεία, η κατάχρηση δημιουργεί και προβλήματα στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον. Γι’ αυτό, ο καθένας μας οφείλει να είναι προσεκτικός στη χρήση του αλκοόλ ώστε επωφελείται τα μέγιστα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου