.

.

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

"Λευτεριά στα Όνειρα, Μνήμες από το Ζάλοβο" του Ζτάλιου Χρήστου


ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΟΝΕΙΡΑ
(Μνήμες από Ζάλοβο)
     Στρυμονικό 20-4 -13,ώρα 15.00.
    -Πάω γιά ένα μεσημεριανό υπνάκο, ξύπναμε κατά τις πέντε να συνεχίσω το βάψιμο....
    -Εντάξει πήγαινε να ξεκουραστείς λίγο, θά σε ξυπνήσω!
     Η κρυστάλλινη σφαίρα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι στο κέντρο ενός σκοτεινού δωματίου και η γυναίκα που μόνο τα μάτια της δεν είναι καλλυμένα με προσκαλεί λέγοντας.
   -Ασήμωσε να δείς το μέλλον της χώρας σου.
    Από περιέργεια σκύβω πάνω από την σφαίρα και.....
Ο μπάρμπα Μήτσος τσοπάνος του Στρυμονικού βόσκει τα πρόβατά του στους πρόποδες της Μαγκίλας. Ξαφνικά ακούει τον Μούργο το σκυλί του να γαυγίζει ζωηρά. Tρέχει πρός το μέρος του και βλέπει ότι ένα μικρό αρνί έχει πέσει σε μιά μεγάλη τρύπα· κατεβαίνει με πολύ κόπο και καταφέρνει να βγάλει το μικρό αρνάκι. Όμως ένα δροσερό αεράκι του δροσίζει τα πόδια, από περιέργεια σκύβει και με την γκλίτσα του διώχνει τα τσαλιά του ανοίγματος, όπου βλέπει έκπληκτος μία πολύ μεγάλη σπηλιά.
     Σπηλαιολόγοι καταφθάνουν στο Στρυμονικό, και ανακαλύπτουν τον Θησαυρό του Αλή Πασά.
Η σωτηρία της Ελλάδας είναι γεγονός. Το μνημόνιο αποτελεί παρελθόν, ο θησαυρός του Αλή φτάνει να τρώμε και να περνάμε μπέϊκα μέχρι την Δευτέρα παρουσία. Ο μπάρμπα Μήτσος ανακηρύσεται εθνικός ήρωας, ισάξιος του Κολοκοτρώνη. Η Μαγκίλα ξεπερνάει σε φήμη και αυτές ακόμη τις Πυραμίδες της Αιγύπτου. 85 Νταλίκες τίγκα στο χρυσό και στό ασήμι ξεφορτώνονται στο γενικό θησαυροφυλάκιο του κράτους. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Μετά από καταμέτρηση που κρατάει 15 μέρες, επιτέλους ακοινώνεται επίσημα το ύψος του θησαυρού. Είναι τόσο μεγάλο που δεν χρειάζεται πλέον να δουλεύει κανείς.
       Το ελληνικό κράτος αφου πληρώνει όλα τα χρέη του στην τρόϊκα, αγοράζει το χρέος της Γερμανίας και το δωρίζει μετά στους Εβραίους. Το νέο μαθαίνεται γρήγορα στην Γερμανία, όπου η Αγγελική Μερκελίδου το γέννος Χίτλερ παθαίνει εγκεφαλικό και την ακουλουθεί ο Σόϊμπλε με τρία συνεχόμενα εμφράγματα. Η Ελλάδα αποχωρεί από το Ευρώ και κόβει το δικό της νόμισμα την Δραχμή, η οποία γίνεται το δυνατότερο νόμισμα στον κόσμο και με αυτήν πλέον γίνονται όλες οι εμπορικές συναλλαγές ανά την υφήλιο. Η Ευρωπαϊκή νομισματική ένωση διαλύεται, η Γερμανία καταρέει και ζητάει δάνειο από την Ελλάδα. Οι Έλληνες λυπούνται τους Γερμανούς και τους δίνουν ένα τρις, με τον όρο μέχρι να εξοφληθεί το δάνειο κανείς Γερμανός δεν πρέπει να πιεί μπύρα. Η Αμερική και μαζί της και άλλα κράτη μας παρακαλάνε γιά δάνειο σε ελληνικά ομόλογα, τα οποία αποτελούν την καλύτερη λύση. Στο εσωτερικό της χώρας τα Ιατρεία του ΙΚΑ κλείνουν οριστικά, η ταλαιπωρία του κόσμου στα Νοσοκομεία σταματάει,όλοι οι νοσηλευόμενοι έχουν σουίτες καί από δέκα γιατρούς ο καθένας. Τα κλιματιστικά σταματάνε καί τα αντικαθιστούν έγχρωμοι απο την αφρική, κάνοντας αέρα με φτερά και πούπουλα. Το χαράτσι της ΔΕΗ αποτελεί παρελθόν και το ελληνικό κράτος επιστρέφει στο δεκαπλάσιο τα χρήματα που εισέπραξε τα δύο προηγούμενα χρόνια, από τους πολίτες του.
      -Ρίξε ένα πενηντάρικο, δεν βλέπεις που η σφαίρα θόλωσε;
      -Αν είναι να βλέπω τέτοια χαλάλι!!!
      Τον Ιούλιο σε εργασίες που γίνονται γιά την θεμελίωση Λαογραφικού μουσείου στο Τρίκωμο Γρεβενών, ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του κόσμου. Το έργο πολύ μεγάλο, την εξόρυξη την αναλαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ όλης της χώρας ιδρύοντας την μεγαλύτερη εταιρία. Τα πρώτα βαρέλια δωρίζονται στους συνταξιούχους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου. Τα έσοδα του κράτους από την εξαγωγή πετρελαίου αυγατίζουν ακόμη πιό πολύ τον πλούτο της χώρας. Όλοι οι Έλληνες μετανάστες γυρίζουν στην χώρα τους. Οι μαρίνες γεμίζουν από Γιώτ των εισοδηματιών Ελλήνων. Τα Κάμπριο και τα θηριώδη τζίπ επιστρέφουν στους δρόμους. Οι Έλληνες μποϋκοτάρουν τα Γερμανικά Τζίπ (Καγιέν) και στρέφονται στην αγορά της Ιαπωνίας και Κορέας όπου παραγγέλνουν τα πιό θηριώδη τζίπ 4χ4.  Η βενζίνη δεν είναι πλέον πρόβλημα γιά τους Έλληνες. Ο Λέανδρος δίνει το μεγάλο τρακτέρ γιά παλιοσίδερα και αγοράζει και αυτός τζίπ των 4.200κ.ε.με το οποίο ανεβαίνει πρωΐ απόγευμα την ίδια πάντα ώρα στην πιάτσα του Στρυμονικού. Στο Τρίκωμο κατασκευάζεται το μεγαλύτερο και πιό σύγχρονο πάργκινκ της Ευρώπης και εκεί τα τζίπ είναι πάρα πολλά. Ο δρόμος Γρεβενών-Τρικώμου φαρδαίνει ξεπερνώντας ακόμη και αυτήν την Εγνατία.
     -Δεν βλέπω παρακάτω ένα σύννεφο καπνού καλύπτει την κρυστάλλινη σφαίρα ρίξε ένα κατοστάρικο να καθαρίσει!!!.
    - Κομμάτια να γίνει, τι είναι ένα κατοστάρικο μπροστά σ’ αυτά τα πλούτη.
       Ο φράχτης του Έβρου γρήγορα εξαπλώνεται καλύπτοντας όλα τα βόρεια σύνορά μας. Γερμανοί λαθρομετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην χώρα μας παράνομα. Τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων της χώρας. Όλοι οι Γερμανοί επιδιώκουν να συλληφθούν. Το πενθήμερο γίνεται τριήμερο καί οι Έλληνες δουλεύουν από χόμπυ πλέον. Το ωράριο εργασίας αλλάζει, όλοι πιάνουν δουλειά στις 10,30 και τελειώνουν στίς 12.00. Η γραφειοκρατία δεν υπάρχει πλέον αφού υπερσύγχρονα μηχανήματα αντικαθιστούν τους σαδιστές δημοσίους υπαλλήλους. Το φακελλάκι στα Νοσοκομεία έχει σταματήσει καί κανένας γιατρός δεν έχει ανάγκη από χρήματα, αφού κάθε Νοσοκομείο με την προσληψή τους, τούς κάνει δώρο μία βίλλα, ένα μεγάλο τζίπ και ένα εξοχικό με πισίνα. Οι εφορίες όλης της χώρας στέλνουν συνεχώς φακέλλους με επιταγές στους πολίτες με επταψήφια νούμερα. Κάθε σπίτι αποκτά επιτέλους την πισίνα του.  Τα μπουζουκζίδικα ξεφυτρώνουν παντού και δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα·το σπάσιμο των πιάτων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι μόνες εισαγωγές που έχουν αλματώδη αύξηση, είναι τα πούρα Αβάνας και φυσικά η καλύτερη ποιότητα αυτών. Ο ΟΠΑΠ έχει κάθετη πτώση ως πρός τα έσοδα, αφου κανείς δεν πατάει πλέον στα προποτζίδικα τα οποία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη πιά τα χρήμματα των κάθε κληρώσεων. Η σχολική χρονιά ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και ώ του θαύματος, όχι μόνο ύπάρχουν καθηγητές και δάσκαλοι σε όλα τα σχολεία, αλλά και τα βιβλία διανέμονται από την πρώτη ημέρα του Αγιασμού, μαζί με δύο υπολογιστές σέ κάθε παιδί (ο ένας καβάντζα).
      -Πάλι θόλωσε ρίξε ένα κατοστάρικο να καθαρίσει.
      -Αν είναι να βλέπω τέτοια, ρίχνω και μώβ πεντακοσάρικο!!!
      Τα χριστούγεννα φθάνουν·το ελληνικό κράτος επαναφέρει το δώρο Χριστουγέννων, που κόπηκε κατ΄εντολή της Τρόϊκας. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώνουν όλο το ποσό και το στέλνουν στους Γερμανούς πολύτεκνους και συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις και τα επιδόματα εχουν περικοπεί δραματικά.
     -Άντε ξύπνα! Η ώρα πήγε πέντε και δέκα, η δουλειά σε περιμένει! Σ’άφησα και ένα δεκάλεπτο παραπάνω να κοιμηθείς.Ο καφές σου είναι έτοιμος κάτω στην αυλή,θα κρυώσει! .Ακούγεται η φωνή της κυρά Δήμητρας.
     Πίνοντας τον καφέ στην αυλή με θέα τον κεντρικό δρόμο του Στρυμονικού, με επαναφέρει για τα καλά στην πραγματικότητα ό θόρυβος ενός τρακτέρ και ξεπροβάλλει ο Λέανδρος με το θηριώδη τρακτέρ του, σταθερός ως πρός την ώρα του για την πιάτσα.
     Άν μπορούσαν όλα αυτά να ήταν αληθινά;
    Λευτεριά στα όνειρα !!!!.
Χρήστος Ζτάλιος.

1 σχόλιο: