.

.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ζαλοβίτικες Κλούρες. Συνταγή της διατροφολόγου Βιβής Ηλ. Κατσαρού



Ζαλοβίτικες Κλούρες της διατροφολόγου συγχωριανής μας Βιβής Κατσαρού

Oι κουλούρες αποτελούν παραδοσιακή συνταγή του Τρικώμου Γρεβενών και φτιάχνονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Η συνταγή αυτή πέρασε από τη γιαγιά μου στη μητέρα μου, και έπειτα σε εμένα. 






Υλικά:
50γρ. μαγιά
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1,5 kg αλεύρι
1 κλωναράκι βασιλικό
1κ.σ. αλάτι
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
επιπλέον αλεύρι

Εκτέλεση:

1. Μία ώρα πριν ξεκινήσω: Σε 1 κούπα χλιαρό νερό ρίχνω 1 κλωναράκι βασιλικό, το αφήνω για 1 ώρα και μετά το στραγγίζω.



2. Διαλύω τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό με 1/2 κ.γ. ζάχαρη. Προσθέτω αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός (1 φλιτζ. περίπου). Σκεπάζω το μείγμα και αφήνω για περίπου 10' ή μέχρι να διπλασιαστεί.






3. Σε 1 κούπα νερό βάζω 1κ.σ. κοφτή αλάτι για να λιώσει.

4. Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνω 1,5 kg αλεύρι, κάνω μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνω 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο.



4. Ρίχνω το νερό με το αλάτι στο νερό με το βασιλικό και μετά στο αλεύρι. Ανακατεύω λίγο και προσθέτω τη μαγιά.



5. Ζυμώνω καλά και αν χρειαστεί επιπλέον χλιαρό νερό, το προσθέτω. Αφήνω τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί (περίπου 30-45').










6. Πλάθω τις κουλούρες και δίνω σχήμα. Ψήνω στους 200 βαθμούς για 30' περίπου.





Είναι τέλειες για όλες τις ώρες! Στο πρωινό με αβγό ή τυρί ή μέλι ή φυστικοβούτυρο, στο μεσημεριανό αντικαθιστούν το ψωμί, αλλά και σκέτες σαν ενδιάμεσο σνακ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου