.

.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Λαογραφικό αποθετήριο Τρικωμιώτικης κληρονομιάς

Ένας από τους στόχους αυτού του site ήταν και είναι η καταγραφή και προβολή του λαογραφικού πλούτου του χωριού μας, Τρικώμου, καθώς αποτελεί τμήμα της γενικότερης πολιτιστικής παράδοσης του τόπου. Ως εκ τούτου, εδώ και αρκετό καιρό επιχειρήσαμε με την πολύτιμη βοήθεια του κ. Ζτάλιου Χρήστου και του κ. Αποστολίδη Απόστολου την ανάδειξη της λαογραφικής παράδοσης στους τομείς της κοινωνίας, της εκπαίδευσης, της εκκλησίας, γενικότερα των ηθών και εθίμων. Υπήρξε ομολογουμένως, σπουδαία η μέχρι τώρα κίνηση αυτή και αρκετά αγαπητή από όλους. Έτσι, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε αυτήν την προσπάθεια έχοντας ως κινητήριο δύναμη το συνεχές ενδιαφέρον σας. Εγκαινιάζουμε λοιπό ένα νέο τμήμα στη σελίδα μας "το Λαογραφικό αποθετήριο Τρικωμιώτικης κληρονομιάς". Πρόκειται για μια υποσελίδα που θα δημιουργηθεί προσεχώς και θα βρίσκεται στη κεντρική λίστα του site μας (βλ. δεξιά). Σ' αυτό το αποθετήριο θα έχετε τη δυνατότητα να πλοηγηθείτε στο χθες, στους δρόμους του παρελθόντος και να κάνετε μια ιστορική αναδρομή. Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλους που επιθυμούν, να μας αποστέλλουν καταγραφές και έρευνες τους στον λαογραφικό τομέα για το χωριό μας. Μέσα από τη συνεχή ενημέρωση του αποθετηρίου, ενός τόπου που θα καταθέτουμε μνήμες, θα μπορέσουμε να ανασυνθέσουμε την Τρικωμιώτικη παράδοση. Αυτή η δραστηριότητα θα στηριχθεί επίσης και στη ζωντανή αναβίωση εθίμων για τη βιωματική έρευνα, που θα δρομολογηθούν - εν καιρώ -το προσεχές καλοκαίρι με την παράλληλη δημιουργία ενός Λαογραφικού τμήματος σε συνεργασία με το σύλλογο. Η όλη δημιουργία του λαογραφικού αποθετηρίου αποσκοπεί στην δημιουργία μιας ικανοποιητικής αρχειακής συλλογής που πάνω απ' όλα θα διατηρήσει τη ιστορική μνήμη ζωντανή και θα στοχεύει στην συνέχιση της παράδοσης.
Σας προσκαλούμε λοιπόν ΟΛΟΥΣ να "αποθέσετε" παλιές φωτογραφίες, αρχεία, τραγούδια, ποιήματα, μνήμες, καταγραφές, βίντεο, έναν πολύπτυχο λαογραφικό πλούτο!
Ο πολιτισμός είναι κάτι σαν ένα δέντρο που έχει ρίζες και κλαδιά. Έτσι  λοιπόν έχουμε χρέος να στραφούμε στα θεμέλια μας, "τις ρίζες, που θρέφουν τα κλαδιά" και να έχουμε ως στόχο την πρόοδο και το μέλλον! Οφείλουμε να κριθούμε άξιοι συνεχιστές του λαϊκού πολιτισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου