.

.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Άρθρο λαογραφίας: Αγροφύλακας ή Δραγάτης. Γράφει ο Χρήστος Ζτάλιος

AΓΡΟΦΥΛΑΚΑΣ  Ή ΔΡΑΓΑΤΗΣ              
                                                                                                                          (Μνήμες από Ζάλοβο)
Αγροφύλακας είναι ο φύλακας των αγρών. Δραγάτης αυτός πουφυλάει τις τραγάτες (κτήματα).              
Ποιος από εμάς τους παλιούς δεν  θυμάται τον μπάρμπα Γιάννη τον αγροφύλακα του Τρικώμου στην δεκαετία του 60. Ο ρόλος του ήταν να φυλάει τα αμπέλια τα περιβόλια και τούς κήπους από κλοπές και να μην γίνονται ζημίες από τα ήμερα ζώα.
Γύριζε καβάλα στο άλογο ή  και πεζός ακόμη περιφερειακά του χωριού και ήταν έτοιμος να επέμβει σε κάθε παρατυπία. Όταν δε διαπίστωνε κάτι τέτοιο η δαιμονισμένη σφυρίχτρα ακουγότανε μέχρι την πλατεία του χωριού.
Λόγω αξιώματος (κατώτερο δημόσιο όργανο για την ασφάλεια των αγρών )τύχαινε του απαραίτητου σεβασμού όπως ο παπάς και ο δάσκαλος και για αυτό στο καφενείο καθόταν στο ίδιο τραπέζι μαζί τους, όπως επίσης και με κάθε επίσημο.
Γνώριζε όλα τα προβλήματα πού είχαν σχέση με τα καθήκοντα του (σύνορα αμπελιών-χωραφιών). Για εμάς τους μικρούς τότε ήταν ο φόβος και ο τρόμος όταν βγαίναμε για εξερευνήσεις έξω από το χωριό και αν κάναμε καμιά παρατυπία πάντα μας έπιανε λες και μας παρακολουθούσε.
Σχεδόν όλα τα παιδιά της ηλικίας μου έχουν συλληφθεί από τον Μπάρμπα Γιάννη. Θυμάμαι όταν πήγαμε βόλτα στο Γκέλμπις με τον Χρήστο τον Τζήμο και τα αδέλφια Τσακνάκη Τάκη και Στέργιο και καθόμασταν στα τσιμέντα της βρύσης· όταν ξαφνικά ήρθε μία γιαγιά τού χωριού και φώναζε ότι κάποιοι κάνανε ζημίες στο αμπέλι της. Τότε ξαφνικά ακούστηκε  η γνωστή σφυρίχτρα και πετάχτηκε μέσα από τα κλαδιά ο Αγροφύλακας ο οποίος έπιασε τους δύο Χρηστάδες καθώς ο Τάκης και ο Στέργιος τόβαλλαν στα πόδια.
Ο Αγροφύλακας αφού μας έδεσε τα χέρια πισθάγκωνα μας οδήγησε στην πλατεία τού χωριού όπου γίναμε θέαμα στους παρόντες χωριανούς. Η τιμωρία μας ήταν να μας κλειδώσει για δύο ώρες μέσα στο καμπαναριό.  Άλλοι και ιδίως από τον κάτω μαχαλά έχουν οδηγηθεί στην πλατεία τού χωριού μόνον με τα εσώρουχα, κανονικό ξεβράκωμα δηλαδή.
Έτσι ήταν τα πράγματα τότε πολύ αυστηρά και μάλιστα κάναμε το γνωστό κόλπο πηγαίναμε νωρίς για ύπνο το βράδυ για να γλιτώσουμε το μάλωμα από τους πατεράδες μας, καθώς τα νέα κυκλοφορούσαν πολύ γρήγορα στα καφενεία.
Παρ΄όλο όμως το αυστηρό ύφος του εκτός από μικρές παρεξηγήσεις σπάνια έστελνε χωριανούς στα Δικαστήρια και προσπαθούσε να συμβιβάσει τα πράγματα.
Σήμερα οι Αγροφύλακες αποτελούν παρελθόν, αφού το αντικείμενο τους έχει υπαχθεί σε άλλες υπηρεσίες.

                                                                                           Χρήστος Ζτάλιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου