.

.

Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Καλή Πρωτομαγιά!Καλό Μήνα!

Πρωτομαγιά!Από τις ελάχιστες γιορτές χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, πιθανόν κατάλοιπο πανάρχαιων προχριστιανικών δοξασιών σχετικά με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Χαρακτηριστικό ότι οι βασικές εκδηλώσεις της, όπως η έξοδος των ανθρώπων στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών και το μάζεμα λουλουδιών για να πλεχτούν στεφάνια, τα οποία στη συνέχεια κρεμιούνται σε εμφανή θέση των σπιτιών, συναντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.
Ένα από τα πιο τυπικά έθιμα της Πρωτομαγιάς, το μαγιάτικο κλαδί ή στεφάνι, είναι πιθανό να έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Το πράσινο
κλαδί με τα φύλλα του συμβόλιζε τη ζωή και την ανανέωσή της και υποτίθεται ότι χάριζε στον κάτοχό του υγεία, καλή τύχη, ευτυχία και ευφορία.
Το να φτιάξετε το δικό σας πρωτομαγιάτικο στεφάνι είναι ίσως το μοναδικό ζωντανό ακόμα έθιμο της Πρωτομαγιάς και μια ευκαιρία να κάνετε ένα περίπατο στην εξοχή, διασκεδάζοντας και δημιουργώντας το δικό σας στεφάνι, όχι με λουλούδια του εμπορίου αλλά της φύσης. Για να το φτιάξετε θα χρειαστείτε ευλύγιστα κλαδιά ή κληματόβεργες ή στη χειρότερη περίπτωση σύρμα ώστε να δημιουργείτε δύο κύκλους τον ένα μέσα στον άλλο. Κόψτε λουλούδια με μακρύ κοτσάνι και αφήστε την φαντασία σας να σας οδηγήσει.Φτιάξτε μια θηλιά και κρεμάστε το στην πόρτα του σπιτιού σας. Τώρα αν θέλετε να μείνετε πιστοί στην παράδοση του εθίμου, θα πρέπει να προσθέσετε και ένα φυτό αποτρεπτικό του κακού, όπως σκόρδο ή τσουκνίδα. Αφήστε το στεφάνι μέχρι του Άι Γιαννιού του θεριστή, και στη συνέχεια κάψτε το στη φωτιά.

Δημοτικό Ποίημα-Αηδόνι της Πρωτομαγιάς
Αηδόνι της πρωτομαγιάς, να παντρευτεί γυρεύει
Να πάρει άντρα γέροντα, να σκλαβωθεί γυρε'υει
Κι η μάνα της την έλεγε, κι η μάνα της τη λέγει:
Κόρη μου μην παντρεύεσαι, μην παίρνεις γέρο άντρα
Βάστα να ρθει χινόπωρο, να ρθούν τα παλικάρια
τότε κόρη μου να παντρευείς, να πάρεις παλικάρι.

Με τά λουλούδια του Μαγιού-Γιώτα Γρίβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου