Τις τελευταίες ημέρες επικοινωνήσαμε με άτομα τα οποία κατάγονται από το Τρίκωμο της Κύπρου. Τα δύο χωριά αν και τα χωρίζει απόσταση περίπου 900 χιλιομέτρων έχουν πολλά ιστορικά κοινά τα οποία και θα σας παρουσιάσουμε. Η κοινή ονομασία τους. όπως και η ίδια το μαρτυρεί (Τρίκωμο = τρεις + κώμες ) πάρθηκε από την ένωση τριών οικισμών. Η ένωση αυτή στο Τρίκωμο Γρεβενών πραγματοποιήθηκε τον 17ο αιώνα προκειμένου οι κάτοικοι των τριών οικισμών να προστατευτούν από τις επιδρομές των τούρκων κατακτητών, ενώ στο Τρίκωμο της Κύπρου πραγματοποιήθηκε με την πάροδο του χρόνου για διαφόρους λόγους.
Επίσης και τα δύο χωριά έχουν την πρόσφατη και άσχημη εμπειρία του πολέμου. Το Τρίκωμο Γρεβενών το 1940 με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο όπου οι γερμανοί κατακτητές εισέβαλαν στο χωριό προκαλώντας τον φόβο και δημιουργώντας καταστροφές καίγοντας την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ευτυχώς όχι ολόκληρη, καίγοντας σπίτια και εκτελώντας κατοίκους του χωριού. Το Τρίκωμο της Κύπρου έζησε αυτή την άσχημη εμπειρία το 1974 με την εισβολή των τούρκων οι οποίοι μη σεβόμενοι την παράδοση και παραβιάζοντας τη σύμβαση της UNESCO για την προστασία της άυλης κληρονομιάς μετ ονόμασαν το χωριό σε yeni iskele (Νέα Σκάλα). Ακόμη τα δύο χωριά αποτελούσαν αρκετές δεκαετίες πριν σπουδαίους συγκοινωνιακούς και εμπορικούς κόμβους. Το Τρίκωμο Γρεβενών με το γεφύρι Αζίζ-Αγά αποτελούσε την παλαιά Εγνατία οδό συνδέοντας την Ηπείρου με τη Μακεδονία, μπορώντας έτσι οι τοπικοί έμποροι να μεταφέρουν λάδι και σιτάρι αλλά και τα καραβάνια των ξενιτεμένων να φεύγουν για την Ανατολική Ευρώπη. Το Τρίκωμο της Κύπρου βρίσκεται στο σημείο όπου διασταυρώνονται οι δύο μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι Αμμόχωστου-Καντάρας και Λευκωσίας-Ριζοκαρπάσου, σημείο πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του εμπορίου. Για το λόγο αυτό το Τρίκωμο της Κύπρου χαρακτηρίζεται και όχι άδικα ως ένα από τα σπουδαιότερα καφαλοχώρια της Νήσου. Τέλος, και τα δύο χωριά τιμούν τον Άγιο Γεώργιο έχοντας δύο πραγματικά πανέμορφες εκκλησίες.
Θα θέλαμε να στείλουμε τις ευχές στους απανταχού Τρικωμιότες για καλές γιορτές, το 2012 να τους φέρει τα αγαθά που τους στερήθηκαν τα τελευταία 37 χρόνια και γρήγορα να επουλωθούν οι πληγές του παρελθόντος.Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΏ...
(ευχαριστούμε το official website του Τρικώμου της Κύπρου για τις πληροφορίες http://www.trikomo.org/gr/home.html )
Εδώ φαίνεται να ξεκινάει η κοινή μας ιστορία. Κι όμως δεν είναι έτσι. Όπως έμαθα από κάτοικο του χωριού σας το 1969 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων μας αντάλλαζαν επιστολές. Οι δεσμοί ξεκινάνε από τότε.
ΑπάντησηΔιαγραφή