.

.

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ψηφιακός Κατάλογος Βιβλιοθήκης Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου Απανταχού Τρικωμιωτών

Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών "ο Άγιος Αθανάσιος" στα πλαίσια της λειτουργίας δανειστικής Βιβλιοθήκης στο π. Δημοτικό Σχολείο φέρνει στο διαδίκτυο τον ηλεκτρονικό κατάλογο των βιβλίων που περιέχονται στο αρχείο. Ο κατάλογος απευθύνεται σε όλους τους χωριανούς, μέλη και φίλους του συλλόγου, στο αναγνωστικό κοινό και τους φιλίστορες που αγαπούν το βιβλίο και επιθυμούν εκδόσεις σπάνιες πλέον (από του 1930 εκδόσεις και εντεύθεν). Αναγνωστικά και σχολικά βιβλία, λογοτεχνία, ιστορία, επίλεκτοι επιστημονικοί τόμοι, μελέτες, πρακτικά συνεδρίων, πολύτομες και επίτομες εγκυκλοπαίδειες, παλαιά λεξικά της αρχαίας και νέας ελληνικής, περιοδικές συλλεκτικές εκδόσεις επιστημολογίας, ιστορίας, γεωργίας είναι λίγα από τα βιβλία που ευρίσκονται στα ερμάρια της βιβλιοθήκης του συλλόγου μας. Με τη συγκεκριμένη επιλογή κάθε επισκέπτης στο blog δύναται κάνοντας κλίκ στον σύνδεσμο της παρούσας δημοσίευσης να οδηγείται σε ένα κατάλογο σε μορφή pdf, τον οποίο μάλιστα μπορεί να "κατεβάσει" και να τον αποθηκεύσει στον προσωπικό του υπολογιστή και βεβαίως να τον εκτυπώσει.
Ελπίζουμε πως η παρούσα καινοτομία θα συμβάλλει στην ενημέρωση για το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης μας και βεβαίως στην μεγαλύτερη ζήτηση βιβλίων.
Σύντομα, στο πλάγιο μενού της ιστοσελίδας θα υπάρχει ξεχωριστή ενότητα για την Βιβλιοθήκη, όπου θα υπάρχουν οι ανάλογες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την λειτουργία της και τις νέες προσκτήσεις.
Επιπλέον, ο καθένας μπορεί, κατόπιν επικοινωνίας, αν το επιθυμεί να δωρήσει κάποιο βιβλίο στο σύλλογο μας, αφού η βιβλιοθήκη έχει ανάγκη να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν περιέχονται οι εκδόσεις που προστέθηκαν το έτος 2013 αρ. (73) , απόρροια δωρεών του Δήμου Γρεβενών, ιστορικών και συγγραφέων της περιοχής, που σύντομα θα καταγραφούν και θα προστεθούν.

Για να οδηγηθείτε στον κατάλογο:  "Κάντε κλίκ εδώ"

Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η φετινή αποκριά στο Τρίκωμο - Φανός 2014


Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών " Ο Άγιος Αθανάσιος" αναβίωσε την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς το πατροπαράδοτο έθιμο του "Φανού" στον χώρο του παλαιού δημοτικού σχολείου Τρικώμου Γρεβενών. Με κάθε σεβασμό προς την παράδοση τηρήθηκαν όλα τα "τυπικά" της αναβίωσης. Το άναμμα του φανού έγινε μετά της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας και ακολούθησαν τα παραδοσιακά τραγούδια της αποκριάς, με την αθυροστομία που τα χαρακτηρίζει, τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες. Η συρροή του κόσμου, κυρίως των χωριανών μας αλλά και πολλών επισκεπτών, ήταν ικανοποιητική και μας χαροποίησε ιδιαίτερα. Για το κόψιμο και τη μεταφορά των κέδρων εργάστηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου κ. Παναγιώτης Φραγκίδης καθώς επίσης και ο ταμίας κ. Στέφανος Βέκιος. Την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Σάββας Λαδένης. Λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων το γλέντι συνεχίστηκε στο εντευκτήριο του συλλόγου, όπου όλοι διασκέδασαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με πολύ χορό και τραγούδι. Ο σύλλογος παρέθεσε μπουφέ με αναψυκτικά, ποτά και κρασί. 
Συνοψίζοντας, όλοι όσοι βρέθηκαν στο χωριό το τριήμερο, έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και βέβαια διασκέδασαν σε ένα  ευχάριστο και καθαρό περιβάλλον. Το Δ.Σ. εκφράζει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν, συμμετείχαν στα δρώμενα των ημερών και γνώρισαν την πλούσια κληρονομιά του τόπου μας , τα ήθη τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Καλή Σαρακοστή!