.

.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Φωτογραφίες από την Αγ. Παρασκευή 2013

Και φέτος, λοιπόν, πήγαμε στην Αγ. Παρασκευή Τρικώμου, για να τελέσουμε την πανηγυρική θεία λειτουργία στις 26 Ιουλίου. Ο δρόμος φέτος, όμως, μας επιφύλασσε πολλούς κινδύνους, αφού το ποτάμι ήταν σχεδόν αδιαπέραστο και με αγροτικά όπως και μερικά σημεία του δρόμου, παρά το γεγονός πως ο δήμος μερίμνησε για την συντήρηση και διάνοιξη του. Μετά το πέρας της ακολουθίας, η εκκλησιαστική επιτροπή, κέρασε εδέσματα στους παραβρισκομένους και όλοι, μικροί και μεγάλοι, παππούδες και παιδιά, βγήκαμε μια αναμνηστική φωτογραφία για να θυμόμαστε την επίσκεψη μας στο εξωκλήσι το καλοκαίρι του 2013. Η φωτογραφία, αυτή λοιπόν, θα τυπωθεί και θα πάρει μια  θέση στο παλαιό δημοτικό σχολείο, ανάμεσα στις άλλες, των παρελθόντων ετών.
Και του Χρόνου!
Χρόνια Πολλά.
Η εκκλησιαστική επιτροπή.
Νούσιας Νάσιος, Γιάκου Μέλπω

Ο Ηρακλής και ο Πρόεδρος του χωριού.









Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Αγίας Παρασκευής, πανήγυρη του χωριού μας (26 Ιουλίου).

Όπως κάθε χρόνο, την Παρασκευή 26 Ιουλίου, εορτή της Αγίας και Αθλοφόρου Παρασκευής, το χωριό μας σύσσωμο θα παραστεί στη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής (εξωκλήσι, πέρα από το ποτάμι). Αφού ψαλλεί η δοξολογία, θα ακολουθήσει αρτοκλασία έξω από το ναό λόγω της μικρής χωρητικότητας και στη συνέχεια χορός από τις γυναίκες στον αύλειο χώρο του ναού με τα παραδοσιακά τραγούδια της ημέρας. Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται πέρα από το ποτάμι και η διαδρομή  είναι πολύ όμορφη, μαγευτική μέσα στο πράσινο. Έτσι λοιπόν, για τους πεζοπόρους η καλύτερη διαδρομή είναι από το γεφύρι Καγκέλια και για ένα τζιπ ή αγροτικό από τον κοινοτικό (τον κοινό δρόμο που επιλέγουμε οι περισσότεροι για να πάμε). Ο δρόμος δεν είναι τόσο καλός για ένα απλό Ι.Χ.
Καλή Αντάμωση!

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Τιμή και Μνήμη στους Φονευθέντες υπό των Γερμανών στο Τρίκωμο Γρεβενών.

 Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, για ακόμη μια χρονιά, ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών "ο Άγιος Αθανάσιος" σε συνεργασία με τους συγγενείς των θυμάτων, τέλεσαν την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φονευθέντων υπό των Γερμανών (10-7-1944) στην θέση "Πέτρα Γκόργκη". Στην εκδήλωση παρέστησαν όλοι οι αιρετοί του νομού μας, ο κ. Βουλευτής Τιμολέων Κοψαχείλης, ο κ. Δήμαρχος Δημοσθένης Κουπτσίδης, ο κ. Περιφεριακός Σύμβουλος Γιάτσιος Ιωάννης (ως εκπρόσωπος  της Περιφέρειας) καθώς επίσης πλήθος Δημοτικών Συμβούλων όπως επίσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τρικώμου, κ. Ράπτης Ιωάννης.





Με κάθε τιμή προς τους πεσόντες υπέρ πίστεως και πατρίδος τελέστηκε η δέηση. Ακολούθησε σιγή ενός λεπτού, κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους. Οι συγγενείς των θυμάτων και οι χωριανοί στην εκδήλωση είχαν συγκινηθεί ιδιαιτέρα διότι εκεί έχασαν πατεράδες, μητέρες, παππούδες, αδέλφια από τους ασεβείς και απάνθρωπους Γερμανούς κατακτητές. Ο κ. Δήμαρχος, τόνισε πως ως δημοτική αρχή θα κάνουν κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις, ώστε το ηρώον να αναδειχθεί περισσότερο, με απώτερο στόχο τη διατήρηση της μνήμης των αιματηρών εκείνων γεγονότων. Μετά το πέρας της τελετής, ακολούθησε λιτός μπουφές με εδέσματα προσφοράς του συλλόγου και των συγγενών των θυμάτων.
Ζήτω η Ελευθερία! 
Αιωνία τους η Μνήμη!














Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φονευθέντων υπό των Γερμανών.

Ο Φιλοπροοδευτικός Σύλλογος των Απανταχού Τρικωμιωτών «ο Άγιος Αθανάσιος» σε συνεργασία με τους συγγενείς των θυμάτων, σας προσκαλούν στην ετήσια επιμνημόσυνη δέηση που θα πραγματοποιηθεί, στις 14 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, στην θέση «Πέτρα Γκόργκη», στο μνημείο των φονευθέντων υπό των Γερμανών στο Τρίκωμο Γρεβενών, στις 12.00 π.μ. . Μετά το πέρας της τελετής, θα υπάρχει λιτός μπουφές με εδέσματα από το σύλλογο για τους παραβρισκόμενους.

«Αποτελεί χρέος για όλους μας, να τιμήσουμε την μνήμη αυτών των 22 συγχωριανών μας και συνανθρώπων μας, που θανατώθηκαν πριν από 69 χρόνια στην τοποθεσία Πέτρα Γκόργκη εν ψυχρώ, κατά την εαρινή επίθεση των Γερμανών, στις 15-7-1944, για να ζούμε σήμερα, εμείς ελεύθεροι».


                                                             Για το Δ.Σ. του Συλλόγου,
Τρίκωμο, 8-07-2013
 Ο Πρόεδρος                                                                                           Ο Γραμματέας

Φραγκίδης Π.                                                                                            Τσακνάκης Κ.