.

.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ- τα έργα του σχολείου ξεκίνησαν και πάλι!

Σήμερα Δευτέρα, ξεκίνησαν οι εργασίες για το σχολείο με τίτλο "Ανακαίνιση-αναπαλαίωση Δημ. Σχολείου Τρικώμου (και Κοσματίου)" αξίας 203.000 ευρώ στο εσωτερικό χώρο αφού είχε προηγηθεί η εξωτερική αμμοβολή-αρμολόγηση το περασμένο καλοκαίρι. Το έργο έχει ιστορικό από το 2008 και ας ελπίσουμε πως τώρα θα ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως όλο το υλικό της γιορτής κρασιού (καρέκλες,τραπέζια) μεταφέρθηκε κάτω στο υπόγειο χώρο της πίστας. Η αίθουσα που θα ανακαινιστεί πρώτα θα είναι η πάνω (β΄αίθουσα) και αργότερα θα προχωρήσουν στις υπόλοιπες αίθουσες. Το σίγουρο είναι πως εντός της εβδομάδος θα υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών από την πορεία του έργου και θα προσπαθούμε να ανανεώνουμε συνεχώς τις φωτογραφίες από τις εργασίες για έχουν όλοι πλήρη εικόνα για το τι  συμβαίνει. Σήμερα κατεδαφίστηκε το ταβάνι και βγάλαν όλες τις πόρτες. Συγκεκριμένα προβλέπεται αντικατάσταση όλης της κεραμοσκεπής και του σκελετου και των ταβανιών όπως και νέο δάπεδο, κουφώματα, πόρτες, παράθυρα και τοίχοι. Το σημαντικό είναι πως ο χώρος στέγασης του μελλοντικού μουσείου θα είναι το ανακαινισμένο μας σχολείο!
Συνεχίζεται...

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

"Ψάρεμα στο ποτάμι"

Το Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον ποταμό Βενέτικο, παραπόταμο του Αλιάκμονα, για αυτό και προσφέρεται για υπέροχες στιγμές ψαρέματος. Από πολύ παλιά οι κάτοικοι του χωριού συνήθιζαν να ψαρεύουν στο ποτάμι προκειμένου να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες. Σήμερα, η συνήθεια αυτή έχει περάσει και στους νέους οι οποίοι συνεχίζουν να ψαρεύουν όπως έκαναν και παλαιότερα αλλά κυρίως για λόγους ψυχαγωγίας και διασκέδασης. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν πληροφορίες σχετικά με το ψάρεμα στο ποτάμι.



Είδη Ψαριών
  • Κεφάλι ή κέφαλος ή ποταμοκέφαλος ή κεφαλόπουλο (Leusiscus cephalus)
Το κεφάλι, όπως είναι και η ονομασία του με την οποία το συναντάμε στο χωριό μας, είναι μικρό ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρουν διάφορα ονόματα, όπως στειράδια, μπάφες, μυξινάρια, χρυσόχρωμοι, γκριζοκέφαλοι, ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Οι γκριζοκέφαλοι τους οποίους βρίσκουμε στο Ζάλοβο έχουν γκριζομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Το στόμα τους είναι μικρό με πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη τους είναι χοντρά και σκληρά. Έχουν μάτια σκεπασμένα με βλέφαρα κάθετα που αφήνουν λεπτή σχισμάδα στην κόρη του ματιού. Τα κεφάλια ζουν συνήθως σε κοπάδια σε ρηχά νερά κοντά σε πέτρες.

  • Μπριάνες ή Μπράνες ή Σκαρούνι (Barbus peloponnesius)
Η μπριάνα είναι ψάρι το οποίο το συναντάμε πολύ συχνά στο ποτάμι του χωριού μας και είναι περιζήτητο για τους εξής λόγους: φτάνει σε μεγάλες διαστάσεις (σπάνια μπορεί να φτάσει και τα τέσσερα κιλά), τσιμπά σε μεγάλη ποικιλία δολωμάτων, ψαρεύεται με διάφορους μεθόδους, είναι πολύ νόστιμο και μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους. Η μπριάνα είναι δυνατός κολυμβητής, το οποίο φαίνεται και από το σχήμα του σώματός του και προτιμά χωματώδη και καθαρά νερά.

  • Συρτάρι (Chondostoma nasus)
Το σώμα του είναι προσαρμοσμένο στη ροή της ζωής, με χαρακτηριστικό το σχήμα του σαγονιού του. Το χρώμα του σώματός του είναι γκριζωπό με λευκό-ασημένιο. Τα συρτάρια ζουν σε κοπάδια και προσαρμόζονται τόσο σε γρήγορη ροή του νερού όσο και σε στάσιμα ύδατα. Στο χωριό μας είναι από τα είδη που η παρουσία τους κυριαρχεί στο ποτάμι.

  • Πλατίτσα (Scardinius Erythropthalmus)
Η πλατίτσα είναι ένα διαδεδομένο είδος ψαριού σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με πολλά υποείδη ανά περιοχή. Τη συναντάμε σε ρυάκια, ποτάμια και λίμνες. Έχει αρκετά νόστιμη σάρκα και ψαρεύεται εντατικά. Όπως και τα περισσότερα ασπρόψαρα, είναι πολύ περίεργη και ορμάει συνήθως πρώτη στα δολώματα των ερασιτεχνών ψαράδων. Τρέφεται με ασπόνδυλα, προνύμφες εντόμων και έντομα.

  • Άγρια Πέστροφα
Είδος το οποίο δεν το συναντάμε συχνά στο χωριό, μπορούμε να το βρούμε κυρίως στις αρχές Ιουλίου. Το σώμα της άγριας πέστροφας είναι επίμηκες και καλύπτεται από αρκετή βλέννα. Το μήκος της φτάνει τα 80 εκ. και το βάρος της αν και σπάνια τα 7 κιλά. Στις πλευρές της πέστροφας υπάρχουν πορτοκαλί και σκούρες κηλίδες. Ζει σε πετρώδη πυθμένες, με παρόχθια βλάστηση τόσο σε ομαλή όσο και σε ταχεία ροή νερού. Προτιμά περιοχές με κρύα νερά, άφθονο οξυγόνο και υποφέρει από τη μόλυνση του νερού. Όταν αντιληφθεί την παρουσία ανθρώπων καλύπτεται πίσω από πέτρες και βλάστηση. Τρέφεται με σκουλήκια, έντομα, μικροοργανισμούς που βρίσκονται σε κίνηση ακόμη και με μικρότερα ψάρια.

"Κολύμπι-διασκέδαση στο ποτάμι"

Το Τρίκωμο (Ζάλοβο) Γρεβενών είναι ένα από τα χωριά του Νομού Γρεβενών τα οποία διασχίζει ο Βενέτικος. Ο Βενέτικος (και Βελόνιας) είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραποτάμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από το Σμόλικα και ρέει ανατολικά. Στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα. Το Τρίκωμο απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τον Βενέτικο και για αυτό προσφέρεται για ψάρεμα, κολύμπι αλλά και για σπορ όπως rafting και canoe. Η αγάπη των Ζαλοβιτών για το ποτάμι του χωριού είναι ριζωμένη βαθιά στον χρόνο και όλοι φροντίζουν να την διαδώσουν και στους νέους.

Κολύμπι στο ποτάμι
Ο Βενέτικος ποταμός προσφέρεται για κολύμπι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου το νερό είναι ζεστό και η εξωτερική θερμοκρασία υψηλή. Στο χωριό μας, οι νέοι του χωριού αλλά και οι επισκέπτες επισκέπτονται συχνά το ποτάμι προκειμένου να κολυμπήσουν, να κάνουν πικ-νικ και να διασκεδάσουν. Υπάρχει πληθώρα επιλογών για το σημείο όπου κάποιος μπορεί να κολυμπήσει ανάλογα με τις προτιμήσεις του. Ρηχά και βαθιά νερά, βραχώδης και αμμώδης περιοχές, βράχια για βουτιές, ορμητικά και στάσιμα νερά είναι από τα χαρακτηριστικά του Βενέτικου που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές για κολύμπι είναι κάτω από το γεφύρι του Αζιζ-Αγα, ο βερός του Βαίου, και στο γεφύρι της Καστανιάς (Καγκέλια). Οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να ρωτήσουν τους μόνιμους κατοίκους ώστε να τους καθοδηγήσουν για τα κατάλληλα σημεία για κολύμπι. Τέλος, όσοι κολυμπούν πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή, καθώς το ποτάμι είναι απρόβλεπτο και επικίνδυνο σε σχέση με τη θάλασσα ή τις λίμνες.





"Οι νέοι του χωριού το  1981"











Η συνήθεια συνεχίζεται..........






"Οι νέοι του χωριού το 2009"

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα: 25η Μαρτίου 1821

Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που άρχισαν από τον 15ο αιώνα. Προετοιμάστηκε από την Φιλική Εταιρία τα μέλη της οποίας δημιούργησαν επαναστατικές εστίες από την Μολδοβλαχία μέχρι την Κρήτη. Στην επιτυχία της συνέβαλε και το κίνημα του Ελληνικού Διαφωτισμού που αναπτύχθηκε από τον 18ο αιώνα. Στις περιοχές που επαναστάτησαν συγκαταλέγονται η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, η Κρήτη, περιοχές της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, περιοχές της Μακεδονίας και η Κύπρος. Παρά την προσπάθεια καταστολής από τη πλευρά του Σουλτάνου, η επανάσταση κατάφερε να επιζήσει οδηγώντας μετά από μία σειρά διεθνών συνθηκών μεταξύ 1827 και 1832 στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Η Ελληνική επανάσταση υπήρξε από τα σημαντικότερα γεγονότα του 19ου αιώνα. Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της Δυτικής Ευρώπης, προκάλεσε τη διάλυση της Ιεράς Συμμαχίας, ενέπνευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες της δύσης και γέννησε το κίνημα του Φιλελληνισμού.
Η περίοδος είναι ευρέως γνωστή στην σύγχρονη Ελλάδα με τον όρο "επανάσταση του 21", και η επέτειος εορτασμού της έναρξής της είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα επίσημης αργίας για το Ελληνικό κράτος. Την ελευθερία μας τη χρωστάμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που με αυτοθυσία αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους! Δεν πρέπει να αμαυρώσουμε αυτή τη μέρα τιμής και να τη μετατρέψουμε σε μια ημέρα επεισοδίων και εξεγέρσεων!
Πέρα όμως από την εθνική μας γιορτή, την 25η Μαρτίου είναι και μια σημαντική ημέρα για τη χριστιανοσύνη, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Η εκκλησία μας αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο γεγονότα από παλιά για να θεωρήται διπλή γιορτή και το πλήρωμα του λαού και κλήρου να πανυγηρίζει.
Ζήτω η Ελευθερία!

Αποχαρακτηρίστηκαν οι οικισμοί "έκτακτης ανάγκης" - Η Άνοιξη μπήκε!

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας
Έχοντας υπόψη:
1.Τις διατάξεις των άρθρων 8 και 12 του Ν.3013/2002 (ΦΕΚ 102 τ.Ά) «Αναβάθμιση Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις», το Ν.3852/2010 (ΦΕΚ τ.’Α).
2.Την υπ΄αριθμ.833/12-2-2012 Απόφασή μας, με την οποία κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των ισχυρών χιονοπτώσεων και ζημιών που είχε υποστεί το δίκτυο ύδρευσης και προβλημάτων ηλεκτροδότησης οι οικισμοί: Σαμαρίνα, Σμίξη, Αβδέλλα, Περιβόλι, Λάβδα, Πανόραμα, Πολυνέρι, Αλατόπετρα, Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβολάκι, Κηπουριό, Αιμιλιανός, Καλλιθέα, Αηδόνια, Καλλονή ,Δασύλλιο,Άγιος Κοσμάς, Κυπαρίσσι, Οροπέδιο, Ανθρακιά, Φιλιππαίοι, Δοτσικό, Μεσολούρι, Μοναχήτι, Τρίκωμο, Πρόσβορο, Κρανιά, Πηγαδίτσα, Μικρολίβαδο, Πριόνια, Μέγαρο, Λείψι, Κυδωνιές, Εκκλησιές, Σιταράς, και Τρίκορφο του Δήμου Γρεβενών, της Π.Ε. Γρεβενών, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
3.Το υπ΄ αριθ.126/21-03-2012 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με το οποίο αναφέρεται ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι οι οποίοι επέβαλαν την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
Αποφασίσε:
την άρση της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας των παραπάνω περιοχών, που επεβλήθη με την υπ΄ αριθ. 833/12-2-2012 Απόφαση μας, καθόσον εξέλειψαν οι λόγοι που την επέβαλαν.

Η άνοιξη μπήκε, η εαρινή ησημερία ξεκίνησε ,  τα χιόνια στο χωριό μας έλιωσαν και όλα στο χωριό πηγαίνουν καλά. Οι αμυδγαλιές είναι έτοιμες να ανθίσουν και ήδη όλα μοιάζουν διαφορετικά. Τρεχούμενα ρυάκια παντού, χείμμαροι που είχαν στερέψει είναι ζωντανοί και κάνουν το τοπίο μαγευτικό! Το μόνο πρόβλημα που μαστίζει την ήσυχη ζωή του χωριού μας είναι οι κότες οι οποίες καθημερινά βρίσκονται δολοφονημένες στα κοτέτσια τους από ένα ύπουλο και γρήγορο δράστη, ένα κουνάβι. Το πρόβλημα είναι σημαντικό διότι έχουν αφανιστεί ολόκληρα κοτέτσια από όλους τους χωριανούς....

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ!

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Οι δράσεις και οι στόχοι του παρόντος Δ.Σ. στο συλλόγο (συνοπτικά)

Όπως προαναφέραμε στους στόχους του συλλόγου συμπεριλαβάνονται οι πολιτιστικές και εξωραιστικές δράσεις. Το τωρινό Δ.Σ. έχει ήδη προσφέρει πολλά και θα προσφέρει ακόμα περισσότερα μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας του (Απρίλιος 2013) τα μέγιστα!
Δραστήριο συμβούλιο με εμπείρια και μέλη με μεράκι...
Έτος 2011 (από Απρίλιο):
α) Δημιουργία πεζοδρομίου στην κεντρική πλατεία και τοποθέτηση φωτισμού.
β) Καθαρισμός του δρόμου Τρίκωμο έως γέφυρα Αζίζ-Αγά και Παρόρειο-Τρίκωμο.
γ) Κατεδάφιση παλαιάς αποθήκης στο χώρο της πλατείας λόγω αισθητικής υποβάθμισης.
δ) Καθαρισμός των βρυσών Καλβάρης και Άη Θανάσης.
ε) Αντικατάσταση ξύλινου πατώματος στο μεσαία αίθουσα του παλαιού δημ. σχολείου (γραφείου διευθυντή) και καθαρισμός του υπογείου του σχολείου.
στ) Καθαρισμός νεκροταφείου Τρικώμου.
ζ) Κούρεμα της χλόης στην παιδική χαρά και στο πάρκο Αγίου Αθανασίου.
η) Καθαρισμός του πευκόδασους στον περίβολο του Αγίου Αθανασίου.
θ) Αντικατάσταση της σήμανσης για το γεφύρι του Αζιζ-Αγά και προσθήκη εντυπωσιακής φωτογραφίας.
η) Καθαρισμός της νέας πλατείας από τις παραφυάδες και του αυλίου χώρου του παλαιού δημ. σχολείου.
ι) Βαφή όλων των τραπεζιών (μεταλλικά) λόγω της φθοράς που τους δημιούργησε ο χρόνος.
ι) 29η Γιορτή Κρασιού Τρικώμου, 29 Αυγούστου 2011.
κ) Διαμόρφωση του μνημείου των πεσόντων υπό των γερμανών, περίφραξη, επένδυση με πλάκα, προσθήκη εικονοστασίου και φύτευση πεύκων.
έτος 2012 (όλο):
α) Κοπή της πίτας του συλλόγου και εκδηλώσεις για τον εορτασμό του προστάτη του συλλόγου Άγιο Αθανάσιο.
β) Πολιτιστικές εκδηλώσεις αποκριάς 2012 (φανός).
γ) Τοποθέτηση παγκακίων στην νέα πλατεία.
Οι στόχοι του Δ.Σ. του συλλόγου:
1) Δημιουργία μόνιμης εξέδρας για την ορχήστρα επάνω στην πίστα για χρήση στις γιορτές κρασιού, με την ευγενή δαπάνη της Π.Ε. Γρεβενών και χάρις στις ενέργειες του Δασκαλόπουλου Αντώνη. -ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ
2) Δημιουργία σχολικής δανειστικής βιβλιοθήκης. -ΕΠΙΤΕΥΧΘΗΚΕ
3) Δημιουργία ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΙΚΩΜΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ (ο βασικότερος στόχος). -Εν αναμονή.

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Χιόνι Ξανά..!!

Τι και αν μπήκε η άνοιξη, τι και αν βρισκόμαστε στα μέσα Μαρτίου, κατά τις πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή 11-3-2012 το χιόνι έκανε ξανά την εμφάνισή του στο χωριό μας. Η χιονόπτωση δεν ήταν έντονη και διάρκεσε τρεις ώρες, χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και των κατοίκων. Σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη με νέες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Από την Πέμπτη ο καιρός θα φτιάξει "επιτέλους" με αύξηση της θερμοκρασίας και ηλιοφάνεια.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Νέοι στόχοι για το σύλλογο, ίδρυση μουσείου στο χωριό!

Λαογραφικό και ιστορικό μουσείο Τρικώμου Γρεβενών.
Ένα μεγαλεπήβολο και πολιτισμικό έργο για το σύλλογο άρχισε να ανθίζει. Ο φιλοπροοδευτικός σύλλογος των απανταχού Τρικωμιωτών έχει τεθεί ευνοϊκά στην ίδρυση λαογραφικού και ιστορικού μουσείου στο χωριό, στεγαζόμενο στον μοναδικό κατάλληλο χώρο το παλαιό δημοτικό σχολείο Τρικώμου στην αίθουσα Β΄(σημερινό χώρο αποθήκευσης του υλικού της γιορτής κρασιού). Είναι ένα δύσκολο έργο στο όποιο θα πρέπει να συνδράμει ο καθένας μας ξεχωριστά με όποιο τρόπο μπορεί. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται όμως είναι πως το σχολείο ενταγμένο στο πρόγραμμα ανακαίνισης δεν έχει ολοκληρωθεί, γιατί η χρηματοδότηση του εργολάβου για τη συνέχεια του έργου από το δήμο Γρεβενών γίνεται με βήματα χελώνας. Επίσης σήμερα το σχολείο όντας παλαιό έχει υποστεί μεγάλες φθορές στο εσωτερικό του. Ένα άλλο θέμα είναι το "που θα πάνε οι καρέκλες και τα τραπέζια της γιορτής". Λύση για το ζήτημα αυτό είναι η δημιουργία μόνιμης αποθήκης στο πίσω μέρος της παιδικής χαράς. Επομένως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος.
Σε πρώτη φάση όμως το Πάσχα δρομολογήθηκε μια πρώτη συζήτηση για το θέμα αυτό.
Συνεχίζεται....

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Η κατάσταση στο χωριό..!

Όπως έχει ήδη αναφερθεί και σε προηγούμενες αναρτήσεις το χωριό μας είναι χιονισμένο από τις αρχές του Δεκέμβρη. Τις τελευταίες μέρες, παρά την τελευταία χιονόπτωση στις 26 Φεβρουαρίου, λόγο της μικρής αύξησης της θερμοκρασίας τα χιόνια άρχισαν επιτέλους να λιώνουν. Η γη έχει ήδη αναζωογονηθεί και το ποτάμι, τα ρυάκια και τα ρέματα είναι πλούσια σε νερό. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αύξηση της στάθμης του ποταμού στα Αζιζ Αγα έχει δημιουργήσει σημαντικές αλλαγές στην περιοχή, με το νερό να καλύπτει τα βράχια στην δεξιά πλευρά του γεφυριού. Ακόμη στην πλαγιά απέναντι από το γεφύρι έχουν δημιουργηθεί μικροί καταρράχτες κάνοντας το τοπίο πανέμορφο. Σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το Αζιζ Αγα αλλά και από το χωριό.

Η γενιά του "1964"

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα δούμε παίδια του χωριού γεννημένα το 1964 και όχι μόνο, να διασκεδάζουν και να κάνουν μπάνιο στο ποτάμι, συγκεκριμένα στην τοποθεσία "Τιτιό", μετά τη Λειτουργία της Αγίας Παρασκευής. Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 26 Ιουλίου 1981 και μπορούμε να διακρίνουμε τους :
Τσαμέτη Βασιλεία, Πούλιου Γιώτα, Βλάμη Γιώτα, Ράπτη Στέφανο, Καναβό Χρήστο, Αποστολίδου Λίτσα, Γιάκο Τάκη, Αποστολίδη Χρήστο, Γιάκου Γίτσα και τον Πούλιο Θεόδωρο (Ντόντο).

Παλιές Φωτογραφίες και Ενδεικτικά..!!

Η συλλογή των παλιών φωτογραφιών εμπλουτίζεται συνεχώς. Τις ημέρες των αποκριών κάτοικοι του χωριού μας πρόσφεραν τις δικές τους φωτογραφίες αλλά και ενδεικτικά από το Δημοτικό Σχολείο του χωριό των ετών 1946, 1950 και 1970..Σας τα παρουσιάζουμε..

"Να κηρυχθεί Θεομηνιόπληκτη η περιοχή του Δήμου Γρεβενών"

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Κουπτσίδης Δημοσθένης έστειλε την με αριθμ. πρωτ. 12321/02-03-2012 επιστολή προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρο Μπούφη με την οποία ζητεί να κηρυχθεί η περιοχή του Δήμου Γρεβενών, η οποία είχε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ως Θεομηνόπληκτη. Η επιστολή έχει ως εξής:
Οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες με τα έντονα καιρικά φαινόμενα της φετινής

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Καλή Άνοιξη σε όλους!

Ο βαρύς χειμώνας έκλεισε επιτέλους τον κύκλο του και μια νέα εποχή ξεκίνησε, η Άνοιξη! Ο φετινός χειμώνας ομολογουμένως ήταν ο χειρότερος της δεκαετίας διότι από τις 20 Δεκεμβρίου έως και σήμερα υπάρχει χιόνι στο χωριό μας! Αλλά με την συμμετοχή όλων των χωριανών αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία τα όποια προβλήματα υπήρξαν λόγω του χιονιά... Το σίγουρο είναι μόνον πως κάθε ρεματιά, ρυάκι, ποτάμι, χείμαρρος θα έχει άφθονο νερό και η φύση θα αναζωογονηθεί. Σήμερα η ζεστή και ηλιόλουστη 1η μέρα του Μαρτίου μας ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα πως έρχονται πάλι τα πουλιά, έρχονται χελιδόνια! Έθιμο στην περιοχή μας αποτελεί τα μικρά παιδιά να φορούν τον μάρτη, ένα βραχιόλι κόκκινο και άσπρο φτιαγμένο από κλωστές για να μην τους κάψει ο ήλιος, στα τέλη του μήνα συνήθιζαν να το κρεμούν σε ένα δέντρο για να το βρούνε τα χελιδόνια να το βάλουν στη φωλιά τους και σε ανταπόδοση να τους φέρουν παππούτσια...
Ας ελπίσουμε πως τα χιόνια θα λίωσουν, οι αμυδγαλιές θα ανθίσουν και φέτος και ο μάρτης δεν θα είναι γδάρτης και παλιός παλουκοκαύτης!!
Καλή Άνοιξη!
Καλό Μήνα!

Ένα βλάχικο τραγούδι για την άνοιξη: