.

.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Oλοκληρώθηκαν τα έργα διαμόρφωσης του αυλείου χώρου του σχολείου!

Ο χώρος μοίαζει διαφορετικός με τις πέτρινες επενδύσεις που έγιναν στα πεζούλια και φυσικά η ανακατασκευή της εξέδρας...!
Όλα τα οφείλουμε στον Δ.Σ. του συλλόγου μας που ζήτησε από τον αντιπεριφεριάρχη Γρεβενών Δασταμάνη Γεώργιο να γίνει ένα μικροέργο στο χωριό για να γίνει η εξέδρα παραδοσιακή και να μοίασει στο όμορφο σχολείο μας όπως και τα πεζούλια να επενδυθούν με πέτρα.
Το έργο ολοκληρώθηκε άλλα δυστηχώς δεν ύπηρχε άλλο διαθέσιμο ποσό ώστε να γίνουν άλλες παρεμβάσεις. Ωστόσο μπορεί να εγκριθεί ένα μικρό ποσό για λίγες ακόμα...
Ακολουθούν οι εικόνες από το αποτέλεσμα των έργων:








Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Παλιές φωτογραφίες ακόμη περισσότερες!

Το άλμπουμ των παλιών φωτογραφιών ολοένα ανθίζει και αυξάνεται. Ήδη αρκετοί τρικωμιώτες έχουν δηλώσει  πως θα ήθελαν να μας δώσουν παλιές φωτογραφίες για να τις προσθέσουμε στο ήδη δημιουργημένο άλμπουμ. Έτσι λοιπόν καθ΄όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων καθημερινά θα συγκεντρώνουμε υλικό. Απολαύστε κάποιες πρόσφατες παλιές φωτογραφίες που αξίζουν:


















Ιστορικά έγγραφα των δημοτών του χωριού μας το 1914 (άνδρες)!

Σε μια έρευνα που έκανα ανακάλυψα την ύπαρξη  ιστορικών εγγράφων που αφορούν το χωριό μας, όπου υπάρχουν τα ονόματα των δημοτών του νεοσύστατου νομού Κοζάνης (επαρχίας Γρεβενών) λίγα χρόνια μετά τον Μακεδονικό αγώνα και την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1914). Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα εκλογικό κατάλογο, ο οποίος φυλάσσεται σήμερα στο κτίριο της νομαρχίας Γρεβενών. Στις στήλες αναγράφονται τα ονόματα των ανδρών όπως και τα επώνυμα τους, η εργασία τους, όνομα πατρός κτλ. Αξιοσημείωτο είναι πως το γυναικείο φύλο λείπει, αφού δεν είχαν το δικαίωμα ψήφου τότε.
Ακόμη, περιέχονται όλα τα σημερινά επίθετα του χωριού που φέρουν πολλοί κάτοικοι άλλα και επίθετα που δεν υπάρχουν πια.
Το επίθετο Γύφτος σύμφωνα τις παραδόσεις των παππούδων μας, λένε πως ήταν ένας αθίγκανος που ήρθε στο χωριό με την οικογένεια του, αλλά όλα τα μέλη της πέθαναν από επειδημία χολέρας και πείνα. Ο άνδρας που αναγράφεται ήταν σιδηρουργός.
(κάντε κλικ επάνω για να διαβάσετε τα ονόματα των εγγράφων)


Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Βίντεο από τη Γιορτή Κρασιού 2003

Σε μια προσπάθεια συλλογής φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού που αφορά το χωριό μας, δημοσιεύουμε ότι υλικό μας στέλνετε ώστε να προβληθεί στον παγκόσμιο ιστό (internet).
Έτσι λοιπόν, το βίντεο της γιορτής κρασιού του 2003 είναι δημοσιευμένο και μπορείτε να το δείτε.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

"Εικόνες και Βίντεο από το φανό του 2009"

Εδώ και μερικά χρόνια στο χωριό μας κατά τη διάρκεια των αποκριών πραγματοποιείται το έθιμο του φανού, όχι με την ίδια έκταση όπως μερικές δεκαετίες πριν όπου συναγωνιζόταν ο πάνω με τον κάτω μαχαλά, για το ποιος θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο φανό, αλλά με μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, άφθονο ζαλοβίτικο κρασί, ζωντανή μουσική από παραδοσιακή ορχήστρα και πολύ χορό..
Παρακάτω βλέπουμε στιγμιότυπα από τον φανό του 2009..




 


                                                     

 




Το blog ακμάζει με συμμετοχές, νέους συγγραφείς και περισσότερο υλικό!

Το blog αυτό δημιουργήθηκε 1 χρόνο πριν, το Σεπτέμβρη με δειλά βήματα στον παγκόσμιο ιστό. Σιγά, σιγά όμως άρχισαν να το παρακολουθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι. Κάποιοι άρχισαν να σχολιάζουν γεγονότα και άλλοι γράφτηκαν ως αναγνώστες. Οι καθημερινές επισκέψεις άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Ο σκοπός της ύπαρξης αυτού του blog ήταν, είναι και θα είναι να βρεθούμε κοντά όλοι οι απανταχού τρικωμιώτες, να ενημερωνόμαστε για την επικαιρότητα στον τόπο καταγωγής μας και φυσικά να παρουσιάσουμε τις ομορφιές μας σε όλους τους επισκέπτες του site, ώστε να έρθουν κάποτε να  επισκεφτούν το Τρίκωμο και να γνωρίζουν την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου καθώς και τις εκδηλώσεις που μπορεί να απολαύσει!
Έτσι λοιπόν θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συμμετέχουν ενεργά στην κίνηση του blog με σχόλια και επισκέψεις. Ακόμα, ευχαριστούμε όλους όσους μας προσφέρουν υλικό (παλιές φωτογραφίες, πολύτιμα κινηματογραφικά αρχεία). Με αυτό το υλικό θα δημιουργήσουμε μια ανεκτίμητη συναισθηματική συλλογή αναμνήσεων από τα ένδοξα χρόνια που το χωριό έσφυζε από ζωή!
Όσοι λοιπόν διάθετε υλικό που αφορά το χωριό μας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο mail: georgekara123@gmail.com. Μπορούμε να σκανάρουμε παλιές φωτογραφίες και να τις προσθέσουμε στο ήδη δημιουργημένο άλμπουμ "παλιών φωτογραφιών". 
Με εκτίμηση η συγγραφική ομάδα του blog,

Καράντζιος Γιώργος (δημιουργός-συγγραφέας blog)
Τσακνάκης Γιάννης (συγγραφέας blog)

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

"Καταρρίχηση στο γεφύρι Αζίζ-Αγά-ΝΕΤ Μένουμε Ελλάδα"

Η ομάδα της εκπομπής "Μένουμε Ελλάδα" επισκέπτεται το χωριό μας για να κάνει Rapel, δηλαδή να καραρριχηθεί από το ψηλότερο γεφύρι της Μακεδονίας, το Αζίζ Αγά. Σας παρουσιάζουμε το βίντεο με τις στιγμές της καταρρίχησης.

"Αφιέρωμα στα γεφύρια του χωριού μας από το ΣΚΑΙ-Γυρίσματα"



Η εκπομπή του ΣΚΑΙ Γυρίσματα ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και μας παρουσίασε τις ομορφιές της πανέμορφης χώρας μας. Δεν θα μπορούσε να μην επισκεφτεί τον Νομό Γρεβενών και το γραφικό χωριό του Τρικώμου με τα δύο πέτρινα γεφύρια του.
Σας παρουσιάζουμε το συγκεκριμένο αφιέρωμα.





"Φωτογραφίες από την αναπαλαίωση του Αζίζ-Αγά"

Στο χωριό μας, στις ανατολικές υπώρειες της Πίνδου, βρίσκεται το τρίτοξο γεφύρι του Αζιζ Αγα. Το εντυπωσιακό μεγαλόπρεπο αυτό πέτρινο οικοδόμημα διαθέτει το μεγαλύτερο σε άνοιγμα τόξο στη Μακεδονία, που φθάνει τα 15 μέτρα και συνολικό μήκος 70 μέτρα. Στα δύο εκατέρωθεν βάθρα του φέρει ψηλότερα δύο μικρά ανακουφιστικά ανοίγματα ενώ στα δύο του μεσόβαθρα υπάρχουν τριγωνικές προεξοχές (για να εξομαλύνουν τη ροή του νερού). Κτίστηκε επί τουρκοκρατίας το 1727-με χίλιες δύο ταλαιπωρίες-και χρηματοδοτήθηκε από τον Αζιζ Αγα. Στην πορεία της κατασκευής του αποδείχθηκε πολύ δύσκολο έργο, αφού κατέρρευσε δύο φορές και λίγο έλειψε να κοστίσει το κεφάλι του πρωτομάστορα. Στο τέλος, το γεφύρι στάθηκε, και ο πρωτομάστορας, παρακολουθώντας το ξεκαλούπωμα από απόσταση ασφαλείας, γλίτωσε, εισπράττοντας την πλούσια αμοιβή του. Το σημαντικό αυτό γεφύρι βρισκόταν πάνω στις ορεινές μουλαρόστραρες που συνέδεαν την Ήπειρο με τη Μακεδονία (Παλιά Εγνατία Οδός). Στα χρονικά της τουρκοκρατίας διευκόλυνε το πέρασμα των τοπικών εμπόρων που μετέφεραν λάδι και σιτάρι, αλλά και των καραβανιών των ξενιτεμένων που έφευγαν για την ανατολική Ευρώπη. Σώζονται μάλιστα και τμήματα της καραβανόστρατας. Κάτω από την κεντρική καμάρα υπάρχει ένα κουδούνι κρεμασμένο, που ειδοποιούσε για τον κίνδυνο τους διαβάτες όταν φυσούσε πολύ.
Μορφή : Τρίτοξο
Άνοιγμα Τόξου : 30,00 (μεγάλο) - 8,00 (δεξιά) - 4,90 (αριστερή)
Ύψος Τόξου : 14,40 μ. (μεγάλο) - 5,40 (δεξιά) - 4,70 (αριστερή)
Μήκος Καταστρώματος : 77,00 μ.
Πλάτος Καταστρώματος : 2,20 μ.